Ga naar de inhoud

Koude-allergie

koude-allergie

Koude-allergie (ook bekend als koude-urticaria) is een allergie voor kou. Ondanks dat iedereen wel eens zegt dat die allergisch voor de kou is, is het toch echt een allergie waar je last van kunt hebben. Deze zeldzame allergie wordt ook wel netelroos genoemt. De precieze oorzaak hiervan is onbekend.

Symptomen koude-allergie

Als je last van koude-allergie hebt, dan heb je vaak last van de volgende klachten:

  • galbulten
  • onderhuidse zwellingen

Deze klachten treden meestal al na een kwartier tot een half uur nadat in de kou bent of was al op. Als je last hebt van een vertraagde variant, dan kun je er negen tot achttien uur later ineens last van krijgen.

Verdere klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • opvliegers
  • hartkloppingen
  • bewustzijnsverlies
  • hoofdpijn.

Er is ook een zeldzame vorm van cryoglobulinaemie. Hier worden antistoffen aangemaakt tegen afwijkende eiwitten die in het bloed komen als je aan koud blootgesteld wordt. Onderliggende ziektes als leukemie, ziekte van Pfeifer of bepaalde bindweefselziektes kunnen dit veroorzaken.

Behandeling koude-allergie

Om koude-allergie te behandelen of te voorkomen is het belangrijkste om kou te vermijden. Daarnaast wordt aangeraden om ook geen koude drankjes of drankjes met ijsblokjes te drinken.

Andere mogelijkheden dat je de symptomen van koude-allergie kunt verminderen zijn door afweerremende middelen te nemen en antihistaminica. Als de klachten die je door de koude-allergie krijgt lijden tot een anafylactische shock, is het noodzaak dat je zo snel als mogelijk naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gaat. Als je dit al eerder beleefd hebt, wordt aangeraden om altijd een EpiPen bij je te hebben.