Ga naar de inhoud

Chocolade

chocolade

Chocolade, een van de meest geliefde lekkernijen wereldwijd, is niet alleen een symbool van verwennerij, maar biedt ook diverse gezondheidsvoordelen. Deze heerlijke traktatie, gemaakt van cacaobonen, is in veel verschillende vormen en smaken verkrijgbaar en is een vast onderdeel van diverse culturen en tradities.

Wat is chocolade?

Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de cacaoboom (Theobroma cacao). Deze zaden worden gefermenteerd, geroosterd, en gemalen tot een pasta bekend als chocoladelikeur. Afhankelijk van de gewenste soort chocolade, worden aan deze pasta ingrediënten zoals suiker, melk en cacaoboter toegevoegd.

Gezondheidsvoordelen van chocolade

  • Rijk aan Antioxidanten: Pure chocolade bevat een hoge concentratie aan antioxidanten zoals flavonoïden, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op hartziekten.
  • Stemmingsverbeteraar: Chocolade stimuleert de productie van endorfines, de zogenaamde ‘feel-good’ hormonen, wat kan bijdragen aan een verbetering van de stemming.
  • Hartgezondheid: Studies hebben aangetoond dat matige consumptie van donkere chocolade kan bijdragen aan een lagere bloeddruk en verbeterde bloedvatenfunctie.
  • Verbetering van de Hersenfunctie: Er is enig bewijs dat flavonoïden kunnen bijdragen aan verbeterde hersenfuncties, zoals verbeterd geheugen en cognitieve vaardigheden.

Flavonoïden in chocolade zijn krachtige plantaardige verbindingen die bekend staan om hun antioxiderende eigenschappen. Deze verbindingen zijn vooral aanwezig in cacao en dus in chocolade, die een hoger cacaogehalte hebben. Hoe puurder hoe beter.

Welke chocolade is het gezondst?

  • Pure Chocolade: Hoe hoger het cacaogehalte, des te gezonder de chocolade. Pure chocolade met minimaal 70% cacao bevat minder suiker en meer gezonde antioxidanten, zoals flavonoïden.
  • Donkere Chocolade: Deze bevat minder melk en suiker dan melkchocolade en biedt meer gezondheidsvoordelen.
  • Melkchocolade en Witte Chocolade: Deze bevatten meer suiker en melk, wat ze minder gunstig maakt in termen van gezondheidsvoordelen.

Verdere infos over chocolade

  • Matige Consumptie: Hoewel chocolade gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om het met mate te consumeren vanwege het hoge calorie- en suikergehalte.
  • Duurzame Productie: De keuze voor chocolade die duurzaam en ethisch is geproduceerd, helpt bij het ondersteunen van verantwoorde landbouwpraktijken en verbetert de levensomstandigheden van cacaoboeren.
  • Gebruik in de Keuken: Chocolade is veelzijdig in gebruik, van bakken tot het maken van sauzen en desserts.

Chocolade biedt een unieke combinatie van smaak en voedingsvoordelen. Door te kiezen voor chocolade met een hoger cacaogehalte en door matige consumptie kan men genieten van deze lekkernij terwijl men profiteert van de gezondheidsvoordelen.