Ga naar de inhoud

Slim drogen

slim drogen

Om de was te drogen kiezen er veel mensen voor om deze in de wasdroger te drogen. De droger is een echte energievreter en zeker als deze niet correct gebruikt wordt. Hieronder tips om bij het drogen energie te besparen.

Condensdroger of droger met luchtafvoer

De was drogen met een condensdroger of droger met luchtafvoer kost veel energie, per droogbeurt kost je dat ongeveer € 1,20 (bron: Nibud). Daar valt nog wel wat op te besparen.

Pluizen verwijderen

Verwijder na elke droogbeurt de pluizen uit het filter. Zo voorkom je dat de pluizen ophopen waardoor het energiegebruik, de droogtijd en brandgevaar toenemen.

Centrifugeren

Centrifugeer de was goed voordat deze de droger ingaat, dit versnelt het droogproces en spaart dus energie. Zet je wasdroger bij voorkeur in een verwarmde ruimte. In een koude schuur heeft het apparaat meer energie nodig om op te warmen.

Automatisch droogprogramma

Kies een voor een automatisch droogprogramma, bij voorkeur het energiebesparende economy. Dat duurt misschien iets langer, maar dit is zuiniger dan zelf de tijd instellen omdat de wasdroger dan harder moet werken om het gewenste resultaat binnen de ingestelde tijd te bereiken.

Einde programma

Haal de was snel na het einde van het programma uit de droogtrommel. De wasdroger blijft namelijk lang doordraaien om te voorkomen dat de was kreukt.

Brandgevaar

De wasdroger is brandoorzaak nummer één in huis. De combinatie van warme droge lucht, stof en pluis kunnen voor een gevaarlijke situatie zorgen.

Reinig daarom het pluizenfilter na elke droogbeurt Heb je een luchtafvoerdroger, maak dan ook de afvoerslang maandelijks schoon. Gebruik een gladde afvoerslang waarin minder stof achterblijft.

Droge handdoek

Doe een droge handdoek in de wasdroger. Dit verkort het droogproces.