Ga naar de inhoud

Witte was

witte was

Witte was weer mooi prachtig laten stralen! De witte was doen is een essentieel onderdeel van het huishouden, vooral omdat witte kleding en textiel vatbaar zijn voor verkleuring en vlekken. Witte kleding ziet er meestal erg mooi en chique uit. Als je een mooi wit jurkje of witte sokken gekocht hebt, dan wil je die zo lang als mogelijk mooi wit houden. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een helderwitte was behouden vereist specifieke zorg en aandacht. Hieronder bespreken we tips en trucs voor het effectief wassen van witte kleding, om ze fris, schoon en stralend wit te houden.

Witte was

De witte was verwijst naar het wassen van witte kledingstukken en textiel. Witte stoffen kunnen snel hun helderheid verliezen en grijs of gelig worden door vuil, vlekken of onjuiste wasmethoden.

Tips voor het wassen van witte kleding

 1. Scheid Witte en Gekleurde Was: Altijd witte kleding scheiden van gekleurde was om verkleuring te voorkomen.
 2. Gebruik een Wasmiddel voor Witte Was: Speciale wasmiddelen voor witte was bevatten optische witmakers en bleekmiddelen die helpen om witte kleding helder te houden.
 3. Juiste Temperatuur: Controleer het waslabel voor de aanbevolen wastemperatuur. Over het algemeen helpt een hogere temperatuur om witte was beter schoon te krijgen.
 4. Vlekken Voorbehandelen: Behandel vlekken voor met een vlekverwijderaar voordat je de kleding in de wasmachine doet.
 5. Regelmatig Bleken: Gebruik bleekmiddel voor witte kleding, maar alleen als dit wordt aanbevolen op het wasetiket.
 6. Voorkom Overbelasting van de Wasmachine: Te veel kleding in de machine kan voorkomen dat kleding goed schoon wordt.
 7. Gebruik een Waterontharder: Hard water kan bijdragen aan het grijs worden van witte kleding.

Het drogen van witte was

 • Natuurlijk Drogen: Witte kleding drogen in de zon kan helpen om ze verder te bleken en op te frissen.
 • Vermijd Te Hoge Droogtemperaturen: Dit kan kleding doen krimpen of de stof beschadigen.

Grauwe witte was

witte was

Als je mooie witte kleding gekocht hebt en deze al langzaam grijs beginnen te worden, dan is het zonde om ze weg te gooien. Met onderstaande methode kan je ze weer mooi wit krijgen.

Citroensap in kokend water

 • Zet een pan met water op het vuur en wacht tot het water heet is.
 • Snijd ondertussen een citroen in plakjes.
 • Als het water heet is doe je het kledingstuk dat grijs geworden is in de pan (zorg ervoor dat het water er niet overheen gaat!). Doe de citroenstukjes erbij en laat het op een laag vuur vijf minuten doorkoken. Roer er gedurende deze vijf minuten regelmatig in.
 • Giet vervolgens het water eruit en laat je shirt nog eventjes afkoelen.
 • Was vervolgens het witte kledingstuk normaal met de witte was mee.

Het kledingstuk zal er stukken witter uitzien. Als het kledingstuk al erg grijs is, laat het dan langer koken in het citroenwater. Je kan ook bovenstaande methode meermaals herhalen.

Karnemelk

Als je witte kledingstukken vergeeld zijn, laat het dan een nacht in karnemelk weken. Was het vervolgens op het normale programma in de wasmachine.

Soda

Doe een schepje soda bij het gewone waspoeder in de wasmachine en de was blijft wit.

Bakpoeder

Je kan ook een pakje bakpoeder (in bakpoeder zit een bleekmiddel: bicarbonaat) bij het waspoeder toevoegen. De witte was wordt weer als nieuw en zal daarnaast het vuil langer afstoten.

Steradent

Leg een steradenttablet op de was en was het vervolgens volgens het normale wasprogramma.

Als je witte was niet meer wit is, kan je de kleren na het wassen een nachtje in het gras leggen, bij maanlicht. Laat het vervolgens in de zon drogen.

Tip: Soda kan je altijd toevoegen aan je wasmiddel.

Conclusie

Het behouden van stralend witte kleding vereist speciale zorg en aandacht. Door witte was apart te wassen, de juiste wasmiddelen en temperaturen te gebruiken, en door aandacht te besteden aan het droogproces, kun je ervoor zorgen dat je witte kleding en textiel er zo goed als nieuw uit blijven zien. Regelmatig onderhoud en juiste verzorging zijn de sleutel tot het behouden van de helderheid en frisheid van je witte was.