Ga naar de inhoud

Witte was

witte was

Wittw was weer mooi wit laten stralen! Witte kleding ziet er meestal erg mooi en chique uit. Als je een mooi wit jurkje of witte sokken gekocht hebt, dan wil je die zo lang als mogelijk mooi wit houden. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is er een manier om witte kleding weer wit te krijgen.

Witte was

Tip witte kleding

Bij witte was is het allereerst belangrijk om deze altijd met witte was te wassen en niet met andere kleuren. De andere kleuren geven altijd in hele lichte mate af en als je ze dan vaker met elkaar wast, dan zul je zien dat de witte was langzaam de kleur van de andere was begint aan te nemen.

Citroensap in kokend water

Als je mooie witte kleding gekocht hebt en deze al langzaam grijs beginnen te worden, dan is het zonde om ze weg te gooien. Met onderstaande methode kan je ze weer mooi wit krijgen.

  • Zet een pan met water op het vuur en wacht tot het water heet is.
  • Snijd ondertussen een citroen in plakjes.
  • Als het water heet is doe je het kledingstuk dat grijs geworden is in de pan (zorg ervoor dat het water er niet overheen gaat!). Doe de citroenstukjes erbij en laat het op een laag vuur vijf minuten doorkoken. Roer er gedurende deze vijf minuten regelmatig in.
  • Giet vervolgens het water eruit en laat je shirt nog eventjes afkoelen.
  • Was vervolgens het witte kledingstuk normaal met de witte was mee.

Het kledingstuk zal er stukken witter uitzien. Als het kledingstuk al erg grijs is, laat het dan langer koken in het citroenwater. Je kan ook bovenstaande methode meermaals herhalen.

Karnemelk

Als je witte kledingstukken vergeeld zijn, laat het dan een nacht in karnemelk weken. Was het vervolgens op het normale programma in de wasmachine.

Soda

Doe een schepje soda bij het gewone waspoeder in de wasmachine en de was blijft wit.

Bakpoeder

Je kan ook een pakje bakpoeder (in bakpoeder zit een bleekmiddel: bicarbonaat) bij het waspoeder toevoegen. De witte was wordt weer als nieuw en zal daarnaast het vuil langer afstoten.

Steradent

Leg een steradenttablet op de was en was het vervolgens volgens het normale wasprogramma.

Als je witte was niet meer wit is, kan je de kleren na het wassen een nachtje in het gras leggen, bij maanlicht. Laat het vervolgens in de zon drogen.

Tip: Soda kan je altijd toevoegen aan je wasmiddel.

arganolie