Ga naar de inhoud

Jicht

jicht

Jicht is een erg pijnlijke aandoen waarbij urinezuurkristallen zorgen voor een ontsteking in het gewricht. De meeste mensen hebben het in hun grote teen, maar het kan ook in je vingers of in een ander gewricht voorkomen. Om hiervan af te komen is het belangrijk dat de hoeveelheid urinezuur afneemt, waardoor de ontstekingen weg kunnen trekken. Hieronder vindt je tips om dit op een natuurlijk wijze te doen.

Jicht natuurlijk genezen

Om je lichaam op een natuurlijke wijze te ontzuren en jicht te laten verdwijnen kan je d volgende methodes toepassen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is altijd al heel erg belangrijk. Bij jicht is dit nog belangrijker. Eet niet meer uit pakjes en zakjes, maar vervang dat door verse producten. Drink daarnaast ook geen frisdranken, koffie, zwarte thee en alcoholhoudende drankjes meer. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de jicht erger kan worden. Probeer hiervoor meer groente en fruit te eten, maar ook voedingsmiddel als bonen, granen, zaden en probiotica.

Belangrijk is dat je volwaardig eet en er geen voedingsstoffen ontbreken. Als je niet precies weet hoe dat eruit ziet, zoek dan hulp bij een voedingsdeskundige.

Kersen

Veel mensen hebben er baat bij om elke dag kersen te eten.

Ananas

Ananas helpt ook tegen jicht, doordat het bromelaine bevat hetgeen afvalstoffen uit je lichaam opruimt.

Peterselie

Peterselie werkt ook goed. Probeer dit in je dagelijkse eetpatroon in verschillende gerechten te verwerken.

Thee tegen jicht

Verschillende theesoorten werken ook erg goed tegen jicht. Hieronder de bekendste.

Kruidenthee

Drink elke dag de hele dag door verschillende soorten kruidenthee. Belangrijk is dat je de kruiden afwisselt.

Brandnetelthee

Brandnetelthee werkt erg goed. Drink hiervan minimaal 4 koppen per dag. Bij veel mensen helpt dat er goed. Je kan hiervoor zelf brandnetels plukken (pas op: doe dit met handschoenen en niet met je blote hand) of haal het anders bij een biologische winkel.

Ontzurend baden met basisch badzout

Als je jicht hebt is het goed om regelmatig een ontzurend bad te nemen. Zo werk je de zure afvalstoffen uit je lichaam.

Voetenbad van brandnetels

Als je jicht aan je grote teen hebt, helpt het erg goed om brandnetels te plukken (pas op: doe dat met handschoenen!). Maal ze fijn en doe ze in een lauw warm voetenbadje. Na een paar dagen ben je er vanaf.

Smeerwortelzalf

Een zalf die goed tegen jicht werkt is smeerwortelzalf. Allantoïne is de werkzame stof hierin. Smeerwortel werkt bloedzuiverend en ontstekingsremmend, waardoor jicht zal verdwijnen.

Basische druppels of tabletten

Je kan ook gebruik maken van specifieke supplementen, zoals basische druppels of tabletten. Deze zorgen ervoor dat de natriumbicarbonaatgehalte stijgt, waardoor je lichaam de urinekristallen kan neutraliseren en afvoeren.

  • Colchicum
  • Ruta graveolens
  • Ledum palustre (moerasrozemarijn)
Berkenblad capsules

Een heel ouderwets recept tegen jicht is berkenblad capsules. Neem er hier 3 van en de jicht zal verdwijnen.

Natrium bicarbonaat

Natrium bi-carbonaat werkt ook erg goed tegen jicht. Neem hiervan elke dag één theelepel op een glas lauwwarm water. Het zal ervoor zorgen dat de pH-waarde in je bloed op pijl blijft.

Natrium bicarbonaat is beter bekend als baking soda.