Ga naar de inhoud

Vloerbedekking trap verwijderen

vloerbedekking trap verwijderen

Als je de vloerbedekking van de trap wilt verwijderen, dan zullen er vaak lijmresten op de trap achterblijven. Om de vloerbedekking van de trap te verwijderen is er vaak veel geduld nodig, omdat de lijmresten erg hardnekkig kunnen zijn. Hieronder worden methodes beschreven hoe je de vloerbedekking van de trap kunt verwijderen. Probeer het altijd eerst op een gedeelte van de vloerbedekking uit.

Vloerbedekking trap verwijderen

Vloerbedekkingslijm op waterbasis van trap verwijderen

Als de vloerbedekking op de trap bevestigd is met lijm op waterbasis, dan moet je onderstaand stappenplan volgen om het er vanaf te krijgen.

Ten eerste moet je goed controleren of de trap waterdicht is. Als er kieren zijn, dan moet je deze goed dichtmaken. Maak in een emmer een sopje van warm water en normale handzeep. Giet het sopje over de vloerbedekking heen en zorg ervoor dat het goed nat is. Laat het sopje een paar uur in het vloerbedekking trekken en kijk tussendoor voorzichtig of de vloerbedekking op de trap al los begint te laten. Als het na een paar uur al wel los begint te laten, maar toch nog iets plakt, dan maak je de vloerbedekking nogmaals flink nat met het sopje. Als het sopje goed ingewerkt is, dan kan je makkelijk de vloerbedekking van de trap verwijderen.

Als het tapijt niet loslaat van de trap, dan is de lijm niet op waterbasis. In dat geval moet je onderstaande methode toepassen om de vloerbedekking te verwijderen.

Vloerbedekkingslijm niet op waterbasis van trap verwijderen

Benodigdheden:

  • een föhn die heet kan worden of een verfbrander
  • een scherpe (driehoeks)krabber

Werkwijze vloerbedekkingslijm van trap verwijderen:

  1. Om te beginnen probeer je zoveel mogelijk vloerbedekking van de traptrede te verwijderen.
  2. Als er gedeeltes zijn die er niet af willen neem je een föhn en een scherpe krabber. Zet de föhn aan op een hoekpunt en ga hiermee over de lijm heen. Probeer met de scherpe krabber de lijm er vanaf te krabben. Zorg ervoor dat de lijm goed wordt, maar voorkom dat het te heet wordt, waardoor je brand(gaten) krijgt.
  3. Meestal zitten er nu nog wat lijmresten op de traptrede. Maak een lauwwarm sopje met ammoniak en ga hiermee over de traptreden. Met ammoniak kan je de vetresten van de lijm wegkrijgen.
  4. Maak de traptreden goed nat met het sopje en laat het eventjes intrekken, maar zorg ervoor dat het niet kan opdrogen. Pak weer de scherpe krabber en ga hiermee nogmaals over de traptreden heen. Er zullen nog wat lijmresten meekomen.
  5. Als er geen lijmresten meer vanaf komen met de krabber, maar de trap toch nog niet schoon is, dan pak je een schuurapparaat. Ga met het schuurapparaat over de trap tot alle laatste restjes er vanaf zijn en hij er netjes uitziet. Dit lukt meestal met een schuurpapier korrel 150. Als de lijmresten hardnekkiger zijn, dan is het beter om een schuurpapier met korrel 100 te gebruiken. Als het hier niet me lukt, dan kan je eventueel nog schuurpapier korrel 80 gebruiken.
  6. Als de trap er nu helemaal netjes uitziet, dan ga je nog een keer met lauwwarm water en ammoniak. Zo zijn de traptreden weer helemaal schoon.
Vloerbedekking trap verwijderen met cola

Veel mensen verwijderen de vloerbedekking van de trap met cola. Echter zijn hierover de meningen verdeeld of het werkt. Als je het toch wilt proberen, dan neem je een goede merk cola (de goedkopere merken werken duidelijk slechter). Giet het ruimschoots over de vloerbedekking en de lijmresten. Laat het eventjes intrekken en ga er dan met een plamuurmesje overheen. Je kan nu de lijmresten van de vloerbedekking er makkelijk afhalen. Als er nog een paar hardnekkige plekjes zijn, dan behandel je dit nog een keer met cola.

Tip: Maak de recht opstaande gedeelte van de trap goed nat met een spons.