Ga naar de inhoud

Slecht slapen

Een slechte nachtrust kan zich manifesteren in verschillende symptomen en gedragskenmerken, zowel op korte als lange termijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken en tekenen dat je misschien niet goed geslapen hebt:

Onmiddellijke kenmerken van slechte slaap

  • Moeite met Wakker Worden: Je hebt moeite om ’s ochtends uit bed te komen en je voelt je niet uitgerust, zelfs na het uitzetten van meerdere wekkers.
  • Slaapinertie: Een groggy, bijna verdovend gevoel dat langer aanhoudt dan de typische ‘opstart’-periode na het wakker worden.
  • Overdag Slaperigheid: Overweldigende neiging om overdag te slapen, vooral op rustige momenten of tijdens activiteiten die weinig betrokkenheid vereisen.
  • Prikkelbaarheid: Je voelt je snel geïrriteerd of bent sneller gefrustreerd dan normaal.
  • Concentratieproblemen: Moeite met focussen op taken op werk of tijdens het lezen of televisiekijken.
  • Geheugenproblemen: Je hebt moeite om je dingen te herinneren die normaal gesproken geen probleem zijn, zoals alledaagse taken of afspraken.

Gedragskenmerken gedurende de dag

  • Verhoogde Cafeïne-inname: Een verhoogd beroep op koffie, thee, energiedrankjes of andere stimulerende middelen om de dag door te komen.
  • Minder Productiviteit: Een afname in werk- of schoolprestaties, vaak gekoppeld aan een gebrek aan energie of motivatie.
  • Stemmingsschommelingen: Je hebt meer last van emotionele reacties, zoals verdriet, angst of snelle stemmingswisselingen.
  • Besluiteloosheid: Moeite met het nemen van beslissingen, zelfs over simpele zaken.

Fysieke kenmerken

  • Hoofdpijn: Wakker worden met een gevoel van druk op de schedel of andere hoofdpijnklachten.
  • Gebrek aan Energie: Een constant gevoel van vermoeidheid of uitputting dat niet verdwijnt, zelfs niet na het rusten.
  • Verandering in Eetlust: Verhoogde honger of verlangen naar suikerrijk of vet voedsel.
  • Weerstand tegen Lichaamsbeweging: Het gevoel hebben dat je te moe bent om te sporten of minder presteert tijdens oefeningen.

Slaapgerelateerde symptomen

  • Nachtelijk wakker worden: Vaak wakker worden gedurende de nacht of het ervaren van onderbroken slaap.
  • Langdurig insomnia: Moeite met in slaap vallen, zelfs als je moe bent.
  • Slaapwandelen of nachtmerries: Onrustige slaap met actieve en verontrustende dromen of zelfs slaapwandelen.

Lange termijn effecten

Bij voortdurend slechte slaap kunnen meer chronische gezondheidsproblemen ontstaan, zoals:

  • Gewichtstoename: Slechte slaap is gelinkt aan gewichtstoename en obesitas door verstoringen in hormonen die honger reguleren.
  • Hogere risico op chronische ziekten: Er zijn associaties tussen slechte slaap en een verhoogd risico op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie.
  • Verminderd immunsysteem: De effectiviteit van het immuunsysteem kan afnemen, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties.

Als deze kenmerken bekend voorkomen, kan het waardevol zijn om je slaapgewoontes en -omgeving te heroverwegen en eventueel professioneel advies in te winnen voor betere slaapstrategieën. Een goede nachtrust is immers van essentieel belang voor een gezond en gelukkig leven.

Slechte slapen positief beïnvloeden

gezond eten

Er is niets zo vervelend als een slechte nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarmee je je slaap positief kan beïnvloeden. Eén daarvan is gezond eten.

Zonder dat je het merkt kan ongezond eten een hele negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Hieronder wordt je verteld wat je beter wel en niet kunt eten en wanneer, zodat je optimaal kunt slapen. 

Ga met lichte trek naar bed

Als je fit en fris wilt opstaan, is het verstandig om met een lichte trek naar bed te gaan. Je lichaam krijgt dan rust en zorgt ervoor dat het ’s nachts niet hard hoeft te werken omdat het nog voedsel moet verteren. Het heeft zo de mogelijkheid om zich te herstellen en uit te rusten voor de volgende dag. Eveneens kan zo je hormoonhuishouding het beste herstellen. Dit heeft in je lichaam op veel processen een positieve invloed.

Suiker

Suiker is de eerste voedingsstof die je het beste kunt laten staan als je lekker en diep wilt slapen. Maar ook snelle koolhydraten uit rijst, pasta, aardappelen en brood kan je beter vermijden. Vooral ’s avonds is het verstandig hier helemaal niet meer naar te kijken.

Als je lichaam zich klaarmaakt om in slaap te vallen, maakt het melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat je rustig en slaperig wordt. Als je suikers eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine belemmert wordt.

Suiker zorgt er ook voor dat je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Je zult dan merken dat je de hele dag door afwisselend moe en energiek bent, afhankelijk of je net suiker gegeten/gedronken hebt. Dat is erg onprettig. Door suiker en snelle koolhydraten te vermijden (en vooral ’s avonds) voorkom je dit gevoel en voel je je een stuk fitter. 

Langzame koolhydraten

Als je je nachtrust wilt bevorderen, is het goed om langzame koolhydraten te eten tijdens de maaltijden. Over het afbreken van het zetmeel van langzame koolhydraten en deze vervolgens om te zetten in glucose doet je lichaam langer. Zo komt de glucose langzaam in je bloed en heeft je lichaam minder insuline nodig. Als er minder insuline wordt aangemaakt, is het beter in staat tot het aanmaken van melatonine. Hierdoor zal je nachtrust flink verbeteren.