Slecht slapen

gezond eten

Er is niets zo vervelend als een slechte nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarmee je je slaap positief kan beïnvloeden. Eén daarvan is gezond eten.

Zonder dat je het merkt kan ongezond eten een hele negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Hieronder wordt je verteld wat je beter wel en niet kunt eten en wanneer, zodat je optimaal kunt slapen. 

Ga met lichte trek naar bed

Als je fit en fris wilt opstaan, is het verstandig om met een lichte trek naar bed te gaan. Je lichaam krijgt dan rust en zorgt ervoor dat het ’s nachts niet hard hoeft te werken omdat het nog voedsel moet verteren. Het heeft zo de mogelijkheid om zich te herstellen en uit te rusten voor de volgende dag. Eveneens kan zo je hormoonhuishouding het beste herstellen. Dit heeft in je lichaam op veel processen een positieve invloed.

Suiker

Suiker is de eerste voedingsstof die je het beste kunt laten staan als je lekker en diep wilt slapen. Maar ook snelle koolhydraten uit rijst, pasta, aardappelen en brood kan je beter vermijden. Vooral ’s avonds is het verstandig hier helemaal niet meer naar te kijken.

Als je lichaam zich klaarmaakt om in slaap te vallen, maakt het melatonine aan. Dit zorgt ervoor dat je rustig en slaperig wordt. Als je suikers eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine belemmert wordt.

Suiker zorgt er ook voor dat je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Je zult dan merken dat je de hele dag door afwisselend moe en energiek bent, afhankelijk of je net suiker gegeten/gedronken hebt. Dat is erg onprettig. Door suiker en snelle koolhydraten te vermijden (en vooral ’s avonds) voorkom je dit gevoel en voel je je een stuk fitter. 

Langzame koolhydraten

Als je je nachtrust wilt bevorderen, is het goed om langzame koolhydraten te eten tijdens de maaltijden. Over het afbreken van het zetmeel van langzame koolhydraten en deze vervolgens om te zetten in glucose doet je lichaam langer. Zo komt de glucose langzaam in je bloed en heeft je lichaam minder insuline nodig. Als er minder insuline wordt aangemaakt, is het beter in staat tot het aanmaken van melatonine. Hierdoor zal je nachtrust flink verbeteren.