Ga naar de inhoud

Kamerplanten

kamerplanten

Kamerplanten geven je woonkamer, maar ook een ander vertrek in je huis altijd weer een huizelijk gevoel. Veel kamerplanten hebben geen grote verzorging nodig, maar toch zijn er punten waarop gelet moet worden. Hieronder vind je een aantal tips.

Kamerplanten dopen

Het is verstandig om je kamerplant regelmatig te dopen. Je neemt hiervoor een emmer met lauw water. Houd de plant ondersteboven in het water tot er geen luchtbel meer naar boven komt. Haal de plant eruit en laat hem in je douchebak of bad goed uitlekken en zet hem daarna weer terug op zijn plaats.

Bruine uiteinden kamerplanten door kalk

Kamerplanten kunnen na verloop van tijd aan het uiteinden bruin worden. Dit houd in dat er teveel kalk in het water zit. Om de plant weer netjes en mooi te krijgen, dien je het water eerst te koken en vervolgens af te laten koelen. Geef de planten het afgekoelde water. De bruine uiteinden zullen verdwijnen en de planten zullen een mooiere donkere groene kleur krijgen.

Andere methoden die helpen, zodat je geen kalk meer in het water hebt is door het water uit de droger of de strijkbout aan de planten te geven of door een waterontharder te gebruiken.

Tip: Als je tropische kamerplanten hebt, dan is het beter om deze regelmatig hetzelfde water te geven.

Planten gaan snel dood

Als je het probleem hebt dat je planten vaak snel dood gaan, dan is het ook verstandig om het gietwater eerst te koken en af te laten koelen voordat je het aan je planten geeft.

Melk

Melk is een product dat veel door mensen gedronken wordt, maar ook kamerplanten vinden het fijn om zo af en toe wat melk te krijgen. De bladeren zullen er steviger van worden. Daarnaast kan je ook de balderen met wat melk afnemen, ze zullen dan prachtig gaan glanzen. Een spuitbus met bladglans heb je dan niet meer nodig.

Tip: Als de bladeren onder het stop zitten, dan kan je de bladeren eerst met een doekje met wat water afnemen, zodat je het stof eraf kunt halen.

Kamerplant afknippen

De kamerplant zal steeds verder groeien. Na verloop van tijd kan het zijn dat je de plant te groot vindt (worden), waardoor je hem wilt afknippen. Knip een kamerplant altijd schuin af.

Design en lifestyleDesign en lifestyle
Verwarming

Als de temperaturen beginnen te dalen, dan zetten veel mensen hun verwarming thuis weer aan om het lekker warm te hebben. Als de verwarming aanstaat, dan daalt meestal ook de luchtvochtigheid in je huis, waardoor planten sneller zullen uitdrogen. Zorg er daarom voor dat je de planten dan vaker water geeft.

Uitgedroogde kamerplanten

Soms gebeurt het dat kamerplanten snel uitdrogen. Als je daar last van hebt, dan doe je 3 teentjes knooflook in de aarde als je de planten water geeft. Knoflook heeft een vocht vasthoudende functie, waardoor de planten minder snel uit zullen drogen.