Ga naar de inhoud

Watervaste stift verwijderen

watervaste stift verwijderen

Watervaste stiften zijn onmisbaar voor talloze toepassingen, van kunstprojecten tot het markeren van belangrijke documenten. Maar wat als de inkt van de watervaste stift terechtkomt op een oppervlak waar het niet hoort? Of je nu te maken hebt met vlekken op kleding, muren, meubels of huid, er zijn verschillende effectieve methodes om watervaste stift te verwijderen. Dit artikel biedt een overzicht van enkele van de meest doeltreffende technieken.

Op niet-poreuze oppervlakken (zoals glas, metaal en gelamineerde oppervlakken)

 • Alcohol: Isopropylalcohol (rubbing alcohol) is zeer effectief voor het verwijderen van watervaste stiftvlekken. Breng een kleine hoeveelheid aan op een schone doek of wattenbolletje en wrijf zachtjes over de vlek tot deze verdwijnt. Spoel het oppervlak daarna schoon met water.
 • Nagellakremover: Aceton, aanwezig in veel nagellakremovers, kan ook watervaste inkt verwijderen. Gebruik het op dezelfde manier als alcohol, maar test eerst op een onopvallende plek om beschadiging van het oppervlak te voorkomen.

Op kleding

 • Handdesinfectiemiddel: De alcohol in handdesinfectiemiddel kan helpen watervaste stift uit kleding te verwijderen. Breng het middel direct aan op de vlek, laat het even inwerken en wrijf het vervolgens zachtjes in met een oude tandenborstel. Spoel uit met koud water en was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften.
 • Haarlak: Haarlak bevat alcohol, wat kan helpen de inkt op te lossen. Spuit haarlak op de vlek, laat het kort inwerken en dep vervolgens voorzichtig met een schone doek. Was het kledingstuk daarna zoals gebruikelijk.

Op muren

 • Tandpasta en bakpoeder: Meng gelijke delen tandpasta (geen gel) en bakpoeder om een pasta te maken. Breng deze pasta aan op de vlek en wrijf zachtjes met een vochtige doek of spons. Spoel het gebied daarna schoon met water.
 • Melamine schuurspons: Een melamine schuurspons, zoals de Magic Eraser, kan effectief zijn voor het verwijderen van watervaste stift van muren. Maak de spons nat en wring deze uit, waarna je voorzichtig over de vlek wrijft.

Op huid

 • Olijfolie of kokosolie: Deze oliën kunnen helpen de inkt veilig van de huid te verwijderen. Breng een beetje olie aan op een watje of doek en wrijf zachtjes over de inkt. Was de huid daarna met zeep en water.
 • Make-up remover: Een make-up remover doekje of vloeistof kan ook effectief zijn. Gebruik het op dezelfde manier als je zou doen om make-up te verwijderen.

Algemene tips

 • Test altijd eerst de gekozen reinigingsmethode op een onopvallend deel van het oppervlak of kledingstuk om mogelijke beschadiging of verkleuring te voorkomen.
 • Wees geduldig en herhaal de behandeling indien nodig. Sommige vlekken kunnen meerdere pogingen vereisen om volledig te verwijderen.
 • Vermijd het gebruik van schurende materialen of technieken die het oppervlak kunnen beschadigen.

Het verwijderen van watervaste stift hoeft geen hoofdpijn te veroorzaken. Met de juiste aanpak en materialen kun je de meeste vlekken effectief verwijderen. Onthoud dat hoe sneller je handelt, hoe groter de kans is dat je de vlek volledig kunt verwijderen.

Watervaste stift verwijderen

Alvorens een van onderstaande methoden toe te passen is het belangrijk dat de vlek onmiddelijk behandeld wordt op het moment dat je het opmerkt. Hoe langer de stift namelijk in de stof zit, hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen.

Alcohol

Alcohol kan watervaste stiftvlekken oplossen. Wrijf voorzichtig over de vlek met wrijfalcohol, zoals isopropylalcohol of gewone huishoudalcohol. Dep de vlek met een schone doek of wattenschijfje gedrenkt in alcohol en wrijf voorzichtig totdat de inkt begint te vervagen. Spoel het behandelde gebied af met water en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

Hier kan je gebruik maken van:

Pas op: Als je nagellakremover gebruikt. Neem dan een kleurloze variant. Als je een gekleurde variant neemt, kan je daarvan weer vlekken in he kledingstuk achterlaten.

Hairspray

Spuit wat haarspray rechtstreeks op de vlek en laat het enkele minuten inwerken. Dep vervolgens voorzichtig met een schone doek om de inkt te verwijderen. Spoel het behandelde gebied af en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

Aceton

Als de stof bestand is tegen aceton, kun je het proberen om de vlek te verwijderen. Breng een kleine hoeveelheid aceton (nagellakremover zonder toevoegingen) aan op een schone doek en dep voorzichtig op de vlek. Spoel het behandelde gebied af met water en was het kledingstuk daarna.

Wasbenzine

Wasbenzine kan ook watervaste stift oplossen. Breng een beetje wasbenzine aan op een doek en wrijf de vlek in. Was de kledingstuk vervolgens zoals gewoonlijk in de wasmachine.

WD-40

Spuit een kleine hoeveelheid WD-40 op de vlek en laat het enkele minuten inwerken. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek om de inkt op te lossen. Spoel het behandelde gebied af met water en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

Melk

Het gebruik van melk om watervaste stift (permanent marker) te verwijderen, kan een effectieve en milde methode zijn, vooral op niet-poreuze oppervlakken zoals whiteboards, glas, kleding of gelamineerde oppervlakken. Melk bevat vetten en eiwitten die kunnen helpen om de inkt van de permanent marker op te lossen en los te maken van het oppervlak.

Gum

Een gum kan watervaste stift van sommige stoffen verwijderen. Probeer een gum op een onopvallende plek op de stof om te controleren of het de stof niet beschadigt.

Scheerschuim

Het gebruik van scheerschuim om watervaste stift (permanent marker) te verwijderen, kan een effectieve en milde methode zijn. Scheerschuim bevat vaak milde reinigingsmiddelen en oliën die kunnen helpen om de inkt van de permanent marker op te lossen en los te maken van het oppervlak.

Whiteboard marker

Als je watervaste stift in je kleding hebt, dan kan je het eruit proberen te krijgen met whiteboard marker. Ga hiermee over de vlek heen. Neem vervolgens een vochtige doek en dep hiermee op de vlek.

HG tegen watervaste stift

Heb je bovenstaande middeltjes geprobeerd, maar hebben ze niet het gewenste effect? Of ben je niet zo van de huis-tuin-en keukenmiddeltjes? Gebruik dan HG vlekweg 2 om de watervaste stift te verwijderen.

HG Vlekweg 2 kopen? Kijk hier voor meer informatie.