Ga naar de inhoud

Blauwe plekken

Iedereen heeft wel eens last van blauwe plekken. Toch als ze groter en / of pijnlijker zijn, dan wil je er zo snel als mogelijk vanaf komen. Met onderstaande tips zullen ze sneller verdwijnen.

Zalf tegen blauwe plekken

Als je last van blauwe plekken hebt, dan heeft de apotheker hier vaak erg goede middelen tegen, zodat ze sneller zullen verdwijnen.

Zalven doe goed helpen zijn:

  • Arniflor van VSM
  • Vicks VapuRub

Zelf een zalf maken

Je kan er ook voor kiezen om zelf een mengsel te maken tegen blauwe plekken. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 20 cl azijn
  • 15 cl olijfolie
  • 2 tl citroen
  • 2 soeplepels maizena

Meng bovenstaande producten in een kom tot er een dik kleverig mengsel ontstaat. Smeer dit op de blauwe plekken en druk er een warme kompresdoek op. De kompresdoek kan je warm maken door het nat te maken en het één minuut in de magnetron te doen. Druk de kompresdoek 10 minuten tegen de blauwe plek aan. Het mengsel moet nu hard worden. Als het nog niet hard is, druk je de kompresdoek er nog wat langer tegenaan. Als het mengsel hard is kan je de doek er vanaf halen.

Het mengsel zal dan zijn werking gaan doen bij de blauwe plek. Als alle werkbare stoffen eruit zijn, dan zal het mengsel vanzelf loslaten. Binnen 2 dagen zal de blauwe plek verdwenen zijn. De pijn van de blauwe vlek zal ook snel verdwijnen.

Kool op blauwe plekken

Als je je gestoten hebt en je merkt dat er een blauwe plek ontstaat, dan is het goed als je er eerst ijs oplegt. Laat dit er zo ongeveer 10 minuten opliggen. Maak daarna zo snel als mogelijk een papje van een kool soort. Je kan hier denken aan savooie, groen, witte of spruiten. Doe dit koolpapje dik op de blauwe plek en bind het stevig met een verbandje af. Laat het er een paar uur op de blauwe plek zitten. De blauwe plek zal snel verdwijnen. Als de blauwe plek nog niet helemaal weg is, kan je deze tip herhalen.

Weetje: Als je een bloeduitstorting hebt, dan wordt het vaak erger als je het warm maakt. Hier is het belangrijk dat je het koelt. Leg een drukverband erom en zorg dat het lichaamsdeel hoger ligt dan het hart.

Blauwe plekken koelen en masseren

Als je voelt dat je een blauwe plek krijgt, is het belangrijk dat je hem gelijk koelt. Pak wat ijsklontjes of een icepack en doe deze in een doek en leg dit op de blauwe plek. Laat dit er ongeveer 10 minuten opliggen. Masseer ondertussen en ok erna de blauwe plek. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar hierdoort verspreid het bloed zich, waardoor het lichaam het makkelijker en sneller op kan nemen. De blauwe plek zal zo sneller / meteen verdwijnen.

Boter tegen blauwe plekken

Als je last van een bult en blauwe plekken hebt, dan kan je er een flinke laag boter opsmeren en dit er stevig opdrukken. De blauwe plek en de pijn zullen snel minder worden.

Tip: Strooi over de boter ook wat zout.

Geraspte aardapel met melk tegen blauwe plekken

Wat ook erg goed helpt is een mengsel van geraspte aardappel met melk. Rasp een aardappel en doe hier een klein beetje melk bij. Leeg dit op de blauwe plek en bind het stevig met een doek af. Vervang regelmatig de aardappel en melk, zodat het steedsopnieuw zijn werking weer kan doen.

Ochtendurine tegen een blauwe plek

Het is een methode waar menig mens waarschijnlijk niet aan moeten denken, maar aangegeven wordt dat ochtendurine ook erg goed helpt tegen blauwe plekken. De afvalstoffen hierin zorgen ervoor dat de blauwe plek sneller weggaat.