Ga naar de inhoud

Niet schoonmaken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een product dat tijdens het huishouden niet mag ontbreken. Je kan hiermee roest en kalk verwijderen, maar schoonmaakazijn werkt ook goedals geurvreter, vlekkenmiddel, wasverzachter en is een echte allround ontvetter. Ondanks dat het als een ideaal schoonmaakmiddel klinkt, zijn er ook spullen die je er beter niet mee schoon kunt maken.

Natuursteen niet schoonmaken met schoonmaakazijn

Natuursteen, zoals graniet en marmer, is een kalkhoudende steensoort, die niet goed bestand is tegen het zuur van azijn. Als je last van kalkvlekken op natuursteen hebt, dan kan je deze schoonkrijgen met een zuurvrije reiniger. Hierbij kan je denken aan easykalk.

Metalen

Er zijn ook metalen die je beter niet kunt schoonmaken met schoonmaakazijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om aluminium en chroom. Voor deze metalen is het ook beter om een zuurvrije reiniger te gebruiken.

Koffiezetapparaat

Schoonmaakazijn is eigenlijk het ideale middel om kalk uit je waterkoken of koffiezetapparaat te krijgen. Toch zijn er steeds meer koffiezetapparaten die niet tegen het zuur van azijn kunnen. Als dit het geval is, kan je het ontkalken met een oplossing van citroenzuur of mierenzuur.

Eivlekken

Als je een ei kapot hebt laten vallen, dan is het onverstandig om het schoon te maken met azijn .Azijn zorgt er namelijk voor dat eiwit gaat stollen. Je zult hierdoor een kleverige substantie krijgen, die moeilijk op te ruimen is.