Ga naar de inhoud

Verkleurde was

verkleurde was

Verkleurde was is als een stille alchemist die onze kleurrijke garderobe in een grijze sluier hult. De nachtmerrie van menig mens, dat iedereen wel eens heeft meegemaakt. Je hebt de witte was gewassen en als je de wastrommel opendoet zie je dat de was verkleurd is, omdat er een ander kleur kledingstuk bij zat. De verkleurde was kan gelukkig meestal weer hersteld worden. Hieronder lees je er meer over.

Verkleurde was

Als je witte was verkleurd is door bijvoorbeeld een rood of blauw kledingstuk, dan kan je eerst proberen om het er zo weer uit te krijgen. Hiervoor vind je verschillende mogelijke oorzaken en oplossingen bij een verkleurde was.

Oorzaken verkleurde was

Verkleurde was kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke redenen en oplossingen:

 1. Sorteerfout: Als je kledingstukken van verschillende kleuren samen wast zonder ze eerst te sorteren, kunnen de kleuren doorlopen en de was verkleuren. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om kledingstukken te sorteren op kleur voordat je ze wast.
 2. Te veel wasmiddel: Het gebruik van te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat de kleurstoffen in de stof loskomen en zich verspreiden, waardoor de was verkleurt. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt volgens de instructies op de verpakking.
 3. Vlekkenverwijderaar op kleuren: Sommige vlekkenverwijderaars zijn niet geschikt voor gekleurde stoffen en kunnen de kleur van de stof aantasten. Controleer altijd of de vlekkenverwijderaar veilig is voor kleuren voordat je deze gebruikt.
 4. Overmatig bleken: Het gebruik van bleekmiddel op verkleurde kleding kan leiden tot verkleuring. Zorg ervoor dat je alleen bleekmiddel gebruikt op witte stoffen en volg de instructies op de verpakking.
 5. Kwaliteit van de kleding: Sommige kledingstukken van lage kwaliteit kunnen vatbaarder zijn voor verkleuring, zelfs bij correct wassen. Lees de wasinstructies op het kledinglabel en volg ze nauwkeurig om verkleuring te minimaliseren.
 6. Verkeerd wasmiddel.
 7. Te Hoge Temperatuur tijdens het wassen.
 8. Langdurige blootstelling aan de zon.
 9. Gebruik van een verkeerde behandeling voor het verwijderen van vlekken.

Scheiden en nogmaals wassen

Als je ziet dat je was verkleurd is, dan is het belangrijk dat je het kledingstuk dat voor de verkleuring zorgt gelijk scheidt van de overige was. Zo is het niet meer mogelijke dat je was nog meer verkleurt. Was vervolgens de verkleurde nogmaals, maar nu op de koudste stand met waspoeder (geen vloeibaar wasmiddel). Dit kan helpen om overtollige kleurstoffen uit de stof te verwijderen. Vermijd warm water, omdat dit de verkleuring kan fixeren.

Als het hiervoor te laat is of de verkleuring is er (nog) niet uit. Lees dan hieronder verder.

waspoeder bij verkleurde was
Waspoeder nodig?

Kijk hier voor een overzicht

Pas op: doe verkleurde was niet in de droger!

Allereerst is het belangrijk dat je de verkleurde was niet in de droger doet. Als je dit toch doet, dan is het bijna onmogelijk om de verkleuring er alsnog uit te krijgen, omdat deze dan in de stof getrokken is.

Kijk in de wasvoorschriften van de wasstukken welke van de onderstaande methodes je het beste toe kan passen. Op het etiket staat namelijk of het bijvoorbeeld veilig is dat je het kledingstuk in bleekmiddel legt of op welke temperatuur je het dient te wassen. Hieronder zal dit nader besproken worden.

Als de was verkleurd is door het gebruik van een verkeerd wasmiddel, kun je proberen de kledingstukken opnieuw te wassen met het juiste wasmiddel.

Voor kledingstukken die verkleurd zijn door langdurige blootstelling aan de zon, kan het helpen om ze te wassen met een speciaal wasmiddel dat is ontworpen om verkleuring te verminderen.

Mogelijkheden om de kleur eruit te krijgen

Bleekmiddel, soda of azijn

wasvoorschriften

Kijk op de wasvoorschriften of daar een driehoekje opstaat. Als dit erop staat, dan mag de was met bleekmiddel (geen chloorbleekmiddel) behandeld worden. Ga dan als volgt te werk:

 1. Doe de witte was in de badkuip of een grote gootsteen.
 2. Vul de badkuip of gootsteen met koud water en zorg ervoor dat alle was goed onder water staat.
 3. Voeg 60 ml bleekmiddel toe.
 4. Laat de kledingstukken een half uur weken.
 5. Als de was een half uur in bleekmiddel of azijn en water geweekt heeft, haal je het eruit en spoel je de was goed uit met koud water.
 6. Stop de verkleurde was vervolgens in de wasmachine.
 7. Voeg waspoeder (geen vloeibaar wasmiddel) toe en was de kleding in koud water.
 8. Droog de was buiten (stop het niet in de droger).

Als er op de was geen driehoekje staan, dan mag je geen bleekmiddel gebruiken, omdat dit de kleding zal aantasten. Gebruik in dat geval azijn i.p.v. bleekmiddel.

Als de verkleuring te wijten is aan een vlekbehandeling, is het belangrijk om de instructies op de vlekverwijderaar te volgen en het kledingstuk grondig te spoelen voordat het wordt gewassen.

Ontkleuringsmiddel

Als het niet gelukt is om de verkleuring er met bleekmiddel en/of azijn uit te krijgen kan je een ontkleuringsmiddel gebruiken. Ontkleuringsmiddelen die je kan gebruiken zijn:

Doe het ontkleuringsmiddel in water en volg de aanwijzingen op de verpakking. Laat de was weken. Spoel het goed uit en doe het in de wasmachine.

!! Let op: Als je gebruik maakt van een ontkleuringsmiddel. Doe dan enkel wasstukken erin die helemaal wit zijn. Deze middelen zijn meestal zo agressief dat ze alle kleurstoffen uit de was halen. !!

Schimmelreiniger

Als je witte was verkleurd is, dan kan je het ook schoon krijgen door je was in een emmer te doen met lauw warm water en er een scheutje schimmelreiniger bij in te doen.

Vanish

Als je de verkeurde was niet schoon krijgt, kan je er ook voor kiezen om Vanish te gebruiken.

Onthoud dat niet alle verkleuring volledig kan worden hersteld, vooral als de stof al lange tijd verkleurd is. Het is altijd een goed idee om de wasinstructies van je kleding te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen om verkleuring te voorkomen.

Het is echter mogelijk dat de verkleuring niet volledig kan worden verwijderd. In dat geval kun je ervoor kiezen om de kledingstukken te verven om ze een nieuwe kleur te geven, of ze te gebruiken voor klusjes waarbij het niet erg is als ze verkleurd zijn.