Ga naar de inhoud

Stofzuigen

stofzuiger

Voor veel mensen is het niet de grootste hobby: stofzuigen. Toch hoort het bij het huishouden. Stofzuigen wordt nog vervelender als er nare geurtjes uitkomen op het moment dat je wilt gaan stofzuigen of als de zuigkracht afneemt, maar dat is nu verleden tijd.

stofzuiger
Stinkende stofzuiger

Hoe krijg je hem weer fris? Kijk hier voor de tips.

Wist je dat het onverstandig om het snoer van de stofzuiger maar half uit te rollen? Kijk hier waarom!

stofzuiger zuigkracht
Stofzuiger zuigt minder sterk

Na verloop van tijd kan het zijn dat de stofzuiger minder sterk zuigt. Met deze tips verhelp je dit probleem.

Scherpe voorwerpen

Steentjes en glas kunnen in de borstelharen van de zuigmond blijven hangen en de vloer beschadigen. Ook kan de stofzak scheuren.

Kijk hier wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Wil je vloeistoffen opzuigen? Kijk hier waarom dit een slecht idee is.

Vervang jij wel eens het filter van je stofzuiger? Of maak je deze regelmatig schoon? Kijk hier wat er gebeurt als je dit niet doet.

Last van bouwstof in je huis? Kijk hier hoe je dit weg kan krijgen.

Klitten van haar en stof in de stofzuigermond? Hierdoor kan de stofzuiger zijn werk niet goed doen. Dit kun je eenvoudig losmaken met het tornmesje uit de naaidoos.

Losliggend zeil? Gebruik een speciaal parketmondstuk. Door de langere haren is de kans dat de zuigmond op de vloer vacuüm zuigt, een stuk kleiner.

arganolie

Wist je dat ….. stofzuigen in de badkamer geen overbodige luxe is? Als je dat niet doet en meteen gaat dweilen, verdeel je het stof over de voegen. Deze worden hierdoor op den duur zo vies dat het lastig is om ze weer mooi wit te krijgen. Altijd eerst stofzuigen, dan dweilen. Dat scheelt weer poetswerk!

Het is belangrijk om de stofzuiger zo af en toe schoon te maken. Je beschermt de motor door de filters regelmatig te reinigen of te vervangen.

Maak ook de mondstukken van de stofzuiger schoon om beschadigingen aan het apparaat en de vloer te vorkomen.

De wieltjes blijven ook beter draaien als je ze regelmatig van haren, stof en viezigheid ontdoet.

Snoer half uitgerold

Rol altijd het hele snoer af. Als je dit niet doet, kan dit ertoe lijden dat er oververhitting, kortsluiting of zelfs brand ontstaat.

Wist je dat … vervanging van een oude stofzuiger door een nieuwe met energielabel ruim € 25 per jaar aan stroomkosten kan schelen?