Ga naar de inhoud

Paardenbloem

paardenbloem

De paardenbloem is een plant die vrijwel overal makkelijk groeit en iedereen kent. Het is een kleine gele bloem en als die uitgebloeid is, dan verandert die in een witte bol met pluisjes. Deze pluisjes heeft iedereen wel een verzocht in één adem van de steel af te blazen. Omdat de paardenbloem zo makkelijk groeit zien veel mensen het als een vervelend onkruid dat ze moeilijk wegkrijgen. Met onderstaande tips krijg je de paardenbloem snel weer uit je tuin.

Paardenbloem verwijderen met zout

Als je toch lieverd van de gezonde paardenbloemen af wilt komen, dan kan je hiervoor een theelepel met zout gebruiken. Strooi het zout over de paardenbloem. Het zout zal al het vocht uit de paardenbloem trekken, waardoor die zal afsterven.

Wist je dat: de wortel van de paardenbloem zorgt ervoor dat calcium naar de oppervlakte van de aarde gehaald wordt? Dit zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig wordt.

Paardenbloem verwijderen

Als je paardenbloemen uit je tuin wilt halen, dan is het verstandig om deze er zo snel als mogelijk uit te halen. Als je ze verwijdert, haal ze er dan met wortel en al uit, zodat de paardenbloem niet de mogelijkheid heeft weer opnieuw uit te groeien.

Tip: Zorg ervoor dat je de paardenbloem eruit gehaald hebt voordat die pluisjes krijgt!

Paardenbloem eten

Ondanks dat veel mensen de paardenbloem als onkruid zien, kan je hem ook goed eten. De paardenbloem is namelijk een echte vitaminebron. De blaadjes zitten vol met calcium, ijzer, koper en magnesium. Ondanks dat de blaadjes een beetje bitter smaken, kan je het prima verwerken in een salade of in een soep.

Je kan ook de bloem van de paardenbloem eten. Je kan deze rauw eten, maar ook gepaneerd of gefriteerd. Hij smaakt lekker zoet en knapperig. Je kan de bloem ook lekker in je thee doen.

De wortels zijn ook eetbaar. Deze zijn een goede vervanging voor je dagelijkse portie cafeïne.