Ga naar de inhoud

Douchecabine

douchecabine

In de douchecabine kunnen verschillende soorten vlekken ontstaan. Hieronder zullen een paar besproken worden.

Weervlekken

Als je weervlekken in de voegen van je douchetegels hebt, kan je deze eruit krijgen door een papje van water, chloor en soda te maken. Smeer ze in en laat het even goed intrekken. Spoel het er vervolgens vanaf. De voegen zien er weer als nieuw uit.

De binnenkant van de douchecabine kun je reinigen met glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Spoel het erna goed af.

Pak een lege spuitfles vul die half met azijn en half water en doe er een snufje zout bij. Spuit het in je douchecabine. Laat het even inwerken en spoel het vervolgens na. Droog de cabine af met een zachte doek.

Als je douchecabinewanden van kunststof zijn dan kunnen deze na een tijdje erg vlekkerig worden. Op een gegeven moment zijn deze zelfs met zure middelen als azijn en HG kalkverwijderaar niet meer schoon te krijgen. Omdat je te lang gewacht hebt om het schoon te maken is de kalk een chemische reactie aangegaan met het kunststof. Je kunt deze vlekken enkel nog wegkrijgen door te polijsten. Je kan dit met de hand doen op met een polijstmachine  door commandant cleaner nr. 5 te gebruiken. Het is even zweten, maar je hebt erna wee reen stralende heldere cabinen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je na elke douchebeurt de wanden met een trekkertje afneemt en met een (hand)doek droogwrijft. Anders krijg je na verloop van tijd weer hetzelfde probleem.

Voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekjes, zoals de rubbers en kieren in een douchecabine, doe je heet kraanwater met wat Dettol in een oud waterflesje. Daarmee creëer je een mini-hogedrukreinigertje waarmee je alle viezigheid zo wegspuit. Je kan dit ook toepassen bij de koelkast, vaatwasser en wasmachine.

Kunststof Strips en zwarte hoekjes

Als je last heb van zwarte hoekjes in de douchen, duidt dat erop dat je daar schimmel hebt. Dat kun je behandelen met waterstofperoxide. Doe hiervan wat op een oude tandenborstel en ga hiermee over de zwarte vlekken. Laat het vervolgens even inwerken. Spoel het daarna weg. De vieze strips kun je loshalen en met badkamerreiniger inspuiten. Laat het een tijdje inweken en gebruik ook hier de oude tandenborstel om te schrobben.

Vloertegels douchecabine

Als je de vloer niet steeds kort schoonmaakt, zijn na verloop van tijd de vloertegels grijs en ruw en is het erg moeilijk om ze schoon te krijgen.

Dit komt door de verschillende soorten vervuiling erop: kalkaanslag, huidvetten en zeep. Schrob eerst de tegels met een harde borstel met een sopje van water en afwasmiddel. Schrob ze daarna nog een keer, maar met een ontkalkende reiniger zoals Antikal. Omdat in het reliëf van de tegels meer water achterblijft dan op een vlakke tegel, duurt het langer voordat een antislipvloer opdroogt. Hierdoor kunnen kalk, vuil en zeepresten zich sneller ophopen. Na gebruik de vloer met een handdoek drogen vermindert het risico op vuilophoping.