Ga naar de inhoud

Afvallen

Afvallen is voor veel mensen een dagelijkse bezigheid. Met kleine aanpassingen in je eetpatroon kun je langzaam afvallen en blijven genieten van eten. Een andere manier van
eten klaarmaken doet al wonderen.

Er zijn maar weinig mensen die nauwelijks moeite hoeven te doen om een gezond gewicht te krijgen en te houden. De meesten onder ons moeten zich daarvoor een gezondere leefstijl aanleren. Maar dat betekent niet dat je voortaan spartaans door het leven hoeft. Wil je gezonder eten, dan doe je er bijvoorbeeld goed aan vaker zelf te koken. Alleen dan weet je precies wat er op je bord ligt. Met de juiste kooktechnieken blijven nuttige voedingsstoffen langer bewaard. En zo kun je ook als je weinig tijd hebt, genieten van
een gezonde maaltijd.

Borsteltje

Om optimaal te profiteren van de smaak en de gezonde voedingsstoffen van groenten en fruit, kun je bij het koken met een aantal dingen rekening houden. Was groenten en fruit altijd voor het snijden. Goed wassen onder stromend water is voldoende, eventueel met een borsteltje. Zo verwijder je vuilresten en ziektekiemen die een mes bij het schillen en snijden kan overdragen op de binnenkant van de groente of vrucht. Heb je groenten of kruiden gesneden, geraspt of gehakt, verwerk ze dan direct.

Hoe groter het snijvlak, hoe gemakkelijker zuurstof uit de lucht vitamines, aromatische stoffen en bioactieve stoffen aantast. Bioactieve stoffen zijn stoffen die veelal van nature in planten voorkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld een beschermende werking hebben als antioxidant. Wil je gesneden groenten toch even bewaren, druppel er dan wat citroensap overheen en zet ze in een luchtdichte bak in de koelkast. Zo voorkom je de afbraak van
nuttige stoffen.

Vitamines en bioactieve stoffen zijn gevoelig voor hitte. Ze verdwijnen naarmate de kooktijd toeneemt. Laat groenten daarom zo kort mogelijk koken. Hak kruiden vlak voor het serveren fijn en strooi ze dan pas over het gerecht. Vitamines gaan ook verloren doordat er bij het snijden van fruit en groenten enzymen vrijkomen. Die kunnen belangrijke stoffen zoals vitamine C vernietigen. Verhit groenten daarnaast zo snel mogelijk. Doe ze in het kokende water of hete vet. Zet ze niet op in koud water. Overweeg eens andere manieren van eten klaar maken. Pocheren bijvoorbeeld. Je kookt eten daarbij niet, maar laat het in water of bouillon trekken tot het gaar is. Omdat de temperatuur vlak onder het kookpunt blijft, is deze methode ideaal voor bijvoorbeeld hele vis als forel, snoekbaars of zalmforel. Het visvlees blijft sappig en valt niet uit elkaar.

Ook vlees-ofdeegballetjes en bijvoorbeeld appels en peren zijn erg geschikt voor deze manier van bereiden. Als je goed kijkt, zie je wanneer de temperatuur van de vloeistof goed is. Dan stijgen er alleen heel kleine belletjes op en beweegt het oppervlak van het kookwater nauwelijks.

Aardewerk

Gerechten kun je in de oven goed en mager bereiden door ze in hun eigen vocht te laten garen. Dat gaat goed in een schaal van aardewerk (Römertopf) of in een emaillen pan met een goed sluitende deksel. Je kunt vis of vlees ook een dag van tevoren al klaarmaken in de oven. Doe het na de bereiding samen met gesneden groenten en kruiden in een schaal en zet die in de koelkast. Schuif de schaal voor het diner weer in de oven. Hierbij gaan wel wat voedingsstoffen verloren, maar omdat de schaal in de koelkast heeft gestaan, valt dat mee. Of probeer de kooktechniek ‘cook & chill, oftewel koken en afkoelen (zie het kader Koken en afkoelen). Gerechten kun je op deze manier ook makkelijk bewaren. Ze verliezen minder voedingsstoffen, zien er vaak lekkerder uit en smaken verser. Na het koken koel je het eten snel af tot onder 4 °C om te voorkomen dat ziektekiemen zich vermeerderen. Zo kun je eten een paar dagen of langer bewaren in de koelkast.

Stoofpotten

Door vaker eten te bewaren, kun je kant-en-klaarproducten gemakkelijker links laten liggen. Dat is niet alleen gezonder en goedkoper, maar ook lekkerder. Heel geschikt hiervoor zijn stoofpotten en eenpansgerechten. En maak eens zelf bouillon, soep of een saus van groenten. Dat is altijd welkom als je even snel een maaltijd in elkaar wilt zetten. Met een groentesaus geef je bijvoorbeeld rauwkost meer smaak. In de herfst en in de winter zijn rauwkostsalades van wintergroenten goedkoper dan bladsalades. Geraspte rauwe wortel, knolselderij, venkel en knolraap zijn lekker om hier in te verwerken. In deze relatief goedkope soorten groenten zitten veel vezels.

Afvallen lukt niet!

Toch lukt het veel mensen niet af te vallen met wat voor dieet dan ook. Ze vragen zich dan steeds af waarom ze niet afvallen. Dit antwoord is dan vaak te vinden in de ontlasting. De samenstelling van de darmflora bepaalt voor een groot deel of een dieet succesvol is of niet.