Ga naar de inhoud

Tanden poetsen

tanden poetsen

Tanden poetsen is een fundamentele dagelijkse activiteit die essentieel is voor het behoud van de mondgezondheid. Het regelmatig en correct poetsen van tanden speelt een cruciale rol in de preventie van tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen.

Waarom moet je tanden poetsen?

Tanden poetsen verwijdert tandplak, een kleverige laag vol bacteriën die zich op je tanden vormt. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan het leiden tot gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en, in ernstigere gevallen, tot tandvleesziekten (parodontitis). Bovendien helpt tanden poetsen bij het verwijderen van vlekken en het behoud van een frisse adem.

Hoe poets je je tanden correct?

 1. Keuze van de Tandenborstel: Gebruik een zachte tandenborstel om het tandvlees te beschermen en slijtage van het tandglazuur te voorkomen.
 2. Tandpasta: Gebruik tandpasta met fluoride voor extra bescherming tegen gaatjes.
 3. Techniek: Plaats de tandenborstel in een hoek van 45 graden ten opzichte van het tandvlees. Beweeg de borstel met zachte, cirkelvormige bewegingen.
 4. Duur: Poets minstens twee minuten, tweemaal per dag.
 5. Volgorde: Vergeet niet alle oppervlakken van de tanden te poetsen, inclusief de binnen-, buiten- en kauwvlakken, evenals de tong voor een frisse adem.

Tandsteen

Tandsteen, ook bekend als calculus, is een harde afzetting die zich vormt op de tanden wanneer tandplak mineraliseert. Tandplak is een zachte, kleverige film die voornamelijk uit bacteriën bestaat en zich voortdurend op en tussen de tanden vormt. Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door te poetsen en te flossen, kan het mineralen uit het speeksel opnemen en hard worden, wat resulteert in tandsteen.

Tandsteen kan zowel boven als onder de tandvleeslijn voorkomen. Het onder de tandvleeslijn vormende tandsteen wordt subgingivaal tandsteen genoemd en kan bijzonder problematisch zijn, omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesziekte.

Kenmerken van tandsteen zijn:

 1. Hardheid: Tandsteen is veel harder dan tandplak en kan niet worden verwijderd door alleen te poetsen en te flossen.
 2. Kleur: Het kan variëren in kleur van geel of bruin tot zwart.
 3. Locatie: Het kan zich vormen op de tanden en langs de tandvleeslijn.
 4. Effect op het tandvlees: Tandsteen kan leiden tot tandvleesontsteking en – als het niet wordt behandeld – tot meer ernstige tandvleesziekten.

Om tandsteen te verwijderen en de vorming ervan te voorkomen, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven, waaronder regelmatig poetsen en flossen, en regelmatige bezoeken aan de tandarts voor professionele gebitsreiniging. Tijdens deze reinigingen kan de tandarts of mondhygiënist tandsteen verwijderen met speciale instrumenten in een proces dat scaling en root planing wordt genoemd.

Tandarts en mondhygiënist

Het regelmatig bezoeken van een tandarts en mondhygiënist is van cruciaal belang voor het behoud van een goede mondgezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom deze bezoeken zo belangrijk zijn:

 1. Vroegtijdige Opsporing van Problemen: Tandartsen en mondhygiënisten kunnen problemen zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen, en beginnende mondgezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen. Vroege detectie betekent vaak een eenvoudigere en minder kostbare behandeling.
 2. Professionele Gebitsreiniging: Tandplak en tandsteen, die niet volledig door dagelijks poetsen en flossen kunnen worden verwijderd, worden professioneel gereinigd. Dit helpt de vorming van gaatjes te voorkomen en ondersteunt de gezondheid van het tandvlees.
 3. Preventie van Tandvleesziekten: Regelmatige reinigingen helpen bij het voorkomen van tandvleesziekten, die kunnen leiden tot tandverlies en andere gezondheidsproblemen.
 4. Mondkanker Screening: Tijdens een routinecontrole kan de tandarts tekenen van mondkanker screenen. Vroege detectie van mondkanker kan levensreddend zijn.
 5. Advies en Educatie: Tandartsen en mondhygiënisten kunnen gepersonaliseerd advies geven over mondverzorging, waaronder de juiste poetstechnieken, het gebruik van tandzijde, en voedingsadviezen om de mondgezondheid te bevorderen.
 6. Behoud van Algemene Gezondheid: Mondgezondheid is nauw verbonden met de algehele gezondheid. Problemen in de mond kunnen invloed hebben op de rest van het lichaam. Regelmatige tandheelkundige zorg helpt bij het handhaven van de algehele gezondheid.
 7. Esthetiek en Zelfvertrouwen: Een schone, gezonde glimlach draagt bij aan het uiterlijk en zelfvertrouwen. Tandartsen kunnen helpen bij het behouden of verbeteren van het uiterlijk van de tanden.

Door regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist te gaan, kunnen veel mondgezondheidsproblemen voorkomen worden, en wordt de basis gelegd voor een levenslange gezonde glimlach.

Verdere Informatie

 • Flossen: Dagelijks flossen is essentieel om voedselresten en tandplak tussen de tanden te verwijderen.
 • Mondwater: Gebruik van mondwater kan helpen bij het verminderen van bacteriën en het verbeteren van de mondhygiëne.
 • Regelmatige Tandartsbezoeken: Bezoek minimaal twee keer per jaar een tandarts voor een professionele reiniging en controle.

Een goede mondhygiëne routine, waaronder het correct poetsen van tanden, is van cruciaal belang voor het behoud van een gezonde mond en een stralende glimlach. Het is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar ook voor de algehele gezondheid, aangezien mondgezondheidsproblemen kunnen leiden tot andere gezondheidsproblemen in het lichaam.