Ga naar de inhoud

Koffievlek

koffievlek

Als je lekker een bakje koffie aan het drinken bent, kan het flink verstoord worden als je ineens koffie morst op je kleren of op de vloerbedekking. Gelukkig kan je het er zo weer uit krijgen, vooral als je er snel bij bent.

Babydoekjes

Koffievlekken kan je zo weer uit tapijt of kleding krijgen met babydoekjes.

Als je koffie of rode wijn vlekken op je tapijt hebt gooi er dan spa rood overheen, daarna een handdoek om te drogen. De spa bruist de vlek weg.

Als de vlek vers is neem dan een witte badstof handdoek, houdt deze onder de (koude) kraan en wring hem uit. (Gebruik geen bruisend water (spa) dit voegt neits toe). Het is water dat moet reinigen, de luchtbelletjes transporteren geen vuil) .Leg hem op de vlek . Laat de handdoek liggen, zonder te spieken, totdat deze geheel droog is. Door dat het water verdampt aan de bovenzijde ontstaat er een zuigende werking aan de onderkant van de handdoek. De vlek wordt daardoor opgezogen in de handdoek.

Van gladde oppervlakten haal je de vlek weg met een vochtige doek. Als de vlek zich vastgezet heeft, dan kan hij wel eens hardnekkig zijn. Kookechte stoffen (ongekleurd katoen of linnen) kook je uit in neutraal sop.

Bij koffie- en wijnvlekken doet het sap van een verse citroen wonderen.

Als je koffie op je tapijt gekregen hebt, dan zijn bovenstaande tips niet zo makkelijk om in de praktijk uit te voeren. Door de omvang en het gewicht van het tapijt zijn hier een beletsel. In zo’n geval breek je de bruine kleurstof af door de plek in te wrijven met zuivere glycerine. Direct daarna veeg je de vlek na met water en ammonia. Let altijd een laag kranten onder het tapijt als dat mogelijk is en probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken. Als de vlek weg is, zet dan een stoel over de natte plek, zodat het tapijt ongestoord kan opdrogen.

Een koffievlek in je licht wollen vloerbedekken?

Dit kan je verwijderen met James Vlekkenwonder, een vlekkenmiddel voor tapijt en bekleding. Soms is het nodig de bahdeling te herhalen, maar het resultaat is vaak vrij goed.