Ga naar de inhoud

Verkleurde tanden

verkleurde tanden

Verkleurde tanden zijn tanden die hun natuurlijke, witte glans hebben verloren en geel, bruin of zelfs grijsachtig kunnen lijken. Dit kan voorkomen op enkele tanden of het gehele gebit en varieert in ernst van lichte verkleuring tot diepe vlekken.

Oorzaken verkleurde tanden

Tanden kunnen om verschillende redenen verkleuren, waaronder:

 1. Voedsel en Dranken: Koffie, thee, rode wijn, en bepaalde vruchtensappen zijn bekend om hun tandverkleurende effecten.
 2. Tabak: Roken of het gebruik van tabaksproducten kan leiden tot aanzienlijke verkleuring.
 3. Mondhygiëne: Onvoldoende poetsen en flossen kan bijdragen aan de verkleuring van tanden.
 4. Medicatie: Bepaalde medicijnen, waaronder sommige antibiotica, kunnen tandverkleuring als bijwerking hebben.
 5. Leeftijd: Naarmate men ouder wordt, kan het buitenste laagje van het glazuur slijten, waardoor het onderliggende, donkerdere dentine zichtbaar wordt.
 6. Trauma of Ziekte: Schade aan de tanden of bepaalde ziektes kunnen leiden tot verkleuring.

Behandeling verkleurde tanden

 1. Goede Mondhygiëne: Regelmatig poetsen en flossen kan helpen om verkleuring te voorkomen en te verminderen.
 2. Professionele Gebitsreiniging: Een tandarts of mondhygiënist kan helpen om tandverkleuring te verminderen door professionele reiniging.
 3. Tanden Bleken: Er zijn verschillende bleekmethoden beschikbaar, van professionele behandelingen bij de tandarts tot thuisbleekkits.
 4. Vermijden van Verkleurende Stoffen: Beperk de consumptie van verkleurende voedingsmiddelen en dranken, en stop met roken.
 5. Veneers of Facings: In sommige gevallen kunnen tandheelkundige veneers of facings een oplossing bieden voor ernstige verkleuring.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle verkleuringen volledig kunnen worden verwijderd, en sommige behandelingen zijn niet geschikt voor iedereen. Raadpleeg altijd een tandarts voor advies en behandeling op maat. Met de juiste zorg en behandeling kun je de natuurlijke glans van je tanden behouden of herstellen.