Ga naar de inhoud

Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn klein insecten die je overal in je huis tegen kunt komen. Deze ongewilde gast zijn glibberig en bewegen zich razendsnel. Ze zijn moeilijk te pakken en verstoppen zich graag. Met onderstaande tips kun je ze bestrijden.

Index:

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Voordat we verder gaan wat je tegen zilvervisjes kunt doen, is het eerst belangrijk te weten waar ze vandaan komen. Zilvervisjes zijn gek op een vochtige omgeving en kunnen via hele kleine kieren en gaten je huis binnen. Als ze eenmaal binnen zijn, verblijven ze vaak in de muren van je huis tussen het isolatiemateriaal. Hier is hun ideale leefomgeving, omdat het er lekker warm en vochtig is. Als je geen zilvervisjes in je huis wilt hebben, is het belangrijk dat het niet vochtig in je huis is. Verdere tips om zilvervisjes te voorkomen lees je hieronder.

Zilvervisjes voorkomen

Zilvervisjes voorkomen is beter dan ze te bestrijden. Hieronder vind je een aantal tips om ze te voorkomen:

  • vocht vermijden. Zilvervisjes houden van vochtigheid. Belangrijk is dus om dit te voorkomen. Ventileer vochtige ruimtes goed en laat je kleding drogen voordat je het in de kast legt. Als je huis erg vochtig is, gebruik dan een vochtregelaar, zodat je huis droog wordt.
  • Niet te warm in huis. Zilvervisjes zijn dol op warme plekken. Zorg er daarom voor dat de temperatuur onder de 22 graden blijft.
  • Oud papier weggooien. Zorg ervoor dat je oud papier op tijd weg brengt en laat het niet te lang in je huis staan. Als je hiertoe niet de mogelijkheid hebt, doe het dan in een bak die je goed af kunt sluiten, zodat ze er niet in kunnen komen.
  • Aardappelen en fruit goed opbergen. Zilvervisjes zijn heel erg gek op aardappelen en fruit. Belangrijk is daarom dat je dit goed opbergt, zodat ze er niet bij kunnen.

Zilvervisjes bestrijden

Citroensap met lavendelolie tegen zilvervisjes

Zilvervisjes hebben een hekel aan de geur van citroen en lavendel. Neem citroensap en doe hier een paar druppels lavendelolie in. Doe dit in een spuitflesje en sproei hiermee in de ruimte waar de zilvervisjes zitten. Ze zullen dan vanzelf verdwijnen.

Aardappel tegen zilvervisjes

Neem een aardappel en halveer die. Stop dit in een open plastic zakje. Zilvervisjes zijn helemaal gek op (aardappel) zetmeel, dus als je ze in huis hebt, zullen ze hier op af komen. Als je ziet dat er een aantal in het zakje zitten, moet je het plastic zakje dichtknopen en weggooien. Leg weer een nieuw zakje met een halve aardappel neer. Herhaal dit zolang totdat er geen zilvervisjes meer op af komen.

Kruiden

Zilvervisjes hebben ook een hekel aan de sterke geur van kruiden. Je kan hierbij denken aal kruidnagel of kaneel. Doe hiervan een beetje op een schaaltje en zet deze in de ruimte waar zilvervisjes zitten. De sterke geur van het kruid zal ervoor zorgen dat het reukvermogen van de zilvervisjes aangetast worden. Ze kunnen hierdoor geen voedsel en partner meer vinden, waardoor ze dood zullen gaan en zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Mottenpapier tegen zilvervisjes

Als je last van zilvervisjes hebt, dan kan je mottenpapier op de plek leggen waar ze zijn. Het mottenpapier zal ervoor zorgen dat ze dood gaan.

Honing

Neem een stuk bakpapier of plastic zakje en smeer er een lijntje honing op. Leg het op de plek waar de zilvervisjes rondlopen. De zilvervisjes zullen eraan blijven plakken.

Tip: Sommige mensen zeggen dat een plakstrip voor vliegen ook voldoende is.

Licht

Zilvervisjes houden niet van licht. Als je dit aanlaad, dan zullen ze weg gaan.

Zilvervisjes lokken

Zilvervisjes komen graag op voedselresten af. Ze zijn vooral gek op aardappels, daarom kan dit goed als lokaas gebruikt worden. Hol en aardappel uit leg deze in een plastic zakje neer. De zilvervisjes komen op de aardappel af en zullen daarna niet meer uit de plastic zak kunnen komen.

In plaats van een plastic zak kan je ook een lege glazen pot nemen. Tape hem aan de buiten kant en leg bijvoorbeeld een stukje aardappel in de pot. Het tape geeft de zilvervisjes de mogelijkheid om in de pot te klimmen, maar er niet meer uit te komen, omdat het binnenin het potje glad is. Daarnaast zorgt het tape ervoor dat het donker in het potje is.

Toiletbloc

Koop een stuk toiletbloc en snijdt een klein sneetje in het cellofaan. Dit zal erg gaan stinken, waardoor ze zullen verdwijnen.

Pas op: Het gaat erg stinken.

Mierenpoeder tegen zilvervisjes

Strooi mierenpoeder op de plek waar zilvervisjes zitten.

Pas op: als je kinderen of huisdieren hebt.

Lokdoosjes

Een andere mogelijkheid die goed helpt tegen zilvervisjes zijn lokdoosjes.

Muurvulmiddel

Zilvervisjes zitten meestal in de badkamer. Om ervoor te zorgen dat ze niet meer binnen kunnen komen of zich kunnen verstoppen, moet je muurvulmiddel kopen. Maak hiermee alle voegen helemaal netjes dicht.