Ga naar de inhoud

Slakken bestrijden

slakken bestrijden

Slakken bestrijden is noodzakelijk als ze je planten opeten of als ze telkens weer een gigantische slijmspoor achterlaten. Maar hoe kan je dat het beste doen? Hieronder vind je verschillende tips.

Slakken bestrijden met een lokdoos

Een mogelijkheid om slakken te bestrijden is om een lokdoos neer te zetten. Een lokdoos kun je maken van een leeg boterbakje. Graaf deze in de grond in, zodat de bovenkant op gelijke hoogte als de aarde is. Doe iets wat slakken lekker vinden in het lokdoosje, bijvoorbeeld een restje (bruin) bier of kippenlegmeel. De slakken zullen er massaal op af komen en de volgende ochtend zal de lokdoos vol met slakken zitten.

Slakken bestrijden met een natte krant

De slakken kunnen ook bestreden worden met een natte krant. Leg de natte krant in de tuin. De slakken zullen op de natte krant kruipen. Als de krant vol is, kan je de krant samenvouwen en weggooien. Haal de krant weg voordat hij opgedroogd is, want dan zullen de slakken ook weer vertrekken.

Slakken bestrijden met koffiedrap

Koffiedrap is een goed middel om slakken te bestrijden. Spaar koffiedrap van een paar dagen op en meng het met de aarde. De slakken zullen verdwijnen, daarnaast zorgt de koffiedrap ervoor dat de structuur van de aarde aanmerkelijk verbeterd, de aarde luchtiger worden. Je hebt dus een dubbel voordeel.

Tip: Je kan de koffiedrap eventueel ook iets aanmengen met water.

Slakken bestrijden met tijm

Slakken hebben een hekel aan de geur van tijm. Als je ziet / weet welke planten door slakken graag opgegeten worden, dan zet je daar een tijmplant tussen. De slakken zullen weg blijven. Tevens heb je dan ook nog eens een heerlijk en gezond kruid om mee te koken.

Andere producten die je kan gebruiken zijn kalk of salie.

Slakken bestrijden met knoflook

Een ander specerij waar slakken een hekel aan hebben is knoflook. Pers een teentje knoflook fijn en doe dit in je gietwater. Geef hier vervolgens de planten water mee waar de slakken inzitten. De slakken zullen verdwijnen en je planten zullen mooi blijven.

Slakken bestrijden met hedera

Slakken hebben ook een hekel aan hedera. Poot tussen de planten waar je last hebt van slakken een paar hedera’s en de slakken zullen weg gaan.

Slakken bestrijden met vaseline

Als de slakken in een plant zijn gekropen en de bladeren opeten van een plant die in de pot staat, dan kan je het oplossen door vaseline op de rand van de pot te smeren. Slakken zullen niet over de vaseline heen gaan, waardoor ze je plant met rust laten.

Slakken bestrijden met sinaasappelschillen

Als je een sinaasappel gegeten of uitgeperst hebt, dan leg je de schillen ’s avonds tussen de planten waar de slakken zitten. Haal ze de volgende ochtend weer weg. De slakken zullen op de sinaasappelschillen gaan zitten en verdoofd raken. Je kan ze dan zo weggooien. Doe dit een paar keer en je bent er zo vanaf.

Slakken bestrijden met preiblad

Nog een milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden is door een preiblad neer te leggen. Ze zullen hierop kruipen. Vervolgens gooi je het preiblad met de slakken erop in de container.

Slakken bestrijden met zilverzand

Zilverzand is een preventief middel tegen slakken. Je kan dit ook goed gebruiken in je groentetuin. Strooi het over het gedeelte waar je de zaden gepoot hebt of tussen de plantjes waar de slakken in zitten. De slakken zullen wegblijven, omdat het zilverzand aan de slijmlaag blijft kleven.

Gebroken schelpen

Als je in een gebied zit waar veel schelpen zijn, dan kan je schelpen verzamelen (bijvoorbeeld mosselschelpen) en deze in kleine stukjes breken. Leg deze rond je planten, omdat deze gebroken schelpen aan de slijmlaag blijven kleven, blijft de slak hier liever ver weg van.

Slakken bestrijden met een kraag van schuurpapier

Een andere methode die ook erg goed werkt is een kraag van schuurpapier maken. Leg dit rond de stengels van de planten waar de slakken steeds ingaan zitten. Slakken gaan niet graag over schuurpapier heen, waardoor ze je planten met rust zullen laten.

Slakken bestrijden met Escar-Go

Als je een natuurlijk product wilt gebruiken om slakken te bestrijden, dan is Escar-Go een erg goed middel. Escar-Go zijn korreltjes. Als de slak ervan eet, dan zal meteen tot een eetstop leiden. Hij zal zich terugtrekken in zijn schuilplaats en niet meer terugkeren.

Slakken bestrijden met een slakkensteen

Een ander biologische mogelijkheid is om slakkenstenen te gebruiken. Leg deze rond de planten waar de slakken op af komen. De slakkenstenen zorgen ervoor dat de slakken je planten met rust zullen laten.

Slakken bestrijden met zout

Iedereen weet als je zout op een slak strooit, dat er een klein plasje overblijft. Een mogelijkheid om van slakken af te komen is zout te strooien rond je bloempot of de ingang waar ze vandaan komen.

Je kan ook een gewoon schaaltje met bijvoorbeeld bier neerzetten om de slakken te verdrijven.

Slakken kun je verder nog op afstand houden met:

  • kalk
  • salie
  • tijmplantjes