Ga naar de inhoud

Blaren voorkomen

Blaren voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tip kan je ervoor zorgen dat je geen blaren krijgt.

Afplakken

Voordat je gaat wandelen, kan je zwakke plekken op je voet afplakken. Je kan hiervoor leukoplast of sporttape gebruiken. Belangrijk is dat je bij het afplakken ervoor zorgt dat er geen ribbels ontstaan. Deze kunnen er namelijk juist voor zorgen dat je blaren krijgt. Als je de pleister bijvoorbeeld op je teen moet doen, dan kan je hem met een nagelschaartje zo knippen, dat die er netjes en zonder extra randjes omheen zit.

Als de tape aan je sokken blijft plakken, dan kan je wat talkpoeder over het tape wrijven. Deze wordt dan gladder en zal niet zo plakkerig zijn.

Voeten invetten

Vlak voordat je gaat wandelen kan je je voeten insmeren met vaseline of uierzalf. Deze producten zorgen ervoor dat vocht niet op je huid kan komen, waardoor ze niet zo week en stroef worden.

Pas op: Als het warm is of wanneer je snel last hebt van zweetvoeten, moet je dit niet doen, omdat dan het vocht niet uit je voet kan, waardoor het juist erger wordt.

Kamferspiritus tegen blaren

Als je weet dat je (een) grote wandeltocht(en) gaat maken, dan helpt het om een maand van tevoren te beginnen met het insmeren van je voeten met kamferspiritus. Dit zorgt ervoor dat er een eeltlaag op je voeten komt, waardoor je minder snel blaren zult krijgen.

Sokken

Om blaren te voorkomen zijn goede sokken heel erg belangrijk. Het beste is om wandelsokken te kopen waar geen naden inzitten. Naden zorgen er namelijk sneller voor dat er blaren ontstaan.

Goede schoenen

Als je gaat wandelen, is het belangrijk dat je schoenen aan hebt die goed om je voet zitten en waar je pretiig mee kunt lopen. Als je nieuwe schoenen koopt, dan moeten deze eerst ingelopen worden voor je er een grote wandeling mee gaat maken.

Let eventueel op drukpunten in je schoenen, zodat je deze vooraf eventueel met wat vet en een pollepel weg kunt werken.

Bekende drukpunten van schoenen zijn:

  • wreef
  • hiel
  • achillespees
  • zijkanten van de tenen (t.h.v. de kootjes)

De drukpunten kan je eventueel ook preventief afplakken (zie eerste post in dit artikel).

Talkpoeder

Voordat je gaat wandelen, kan je je hele voet insmeren met talkpoeder. Talkpoeder is een extra hulpje om vocht op te nemen, waardoor de huid minder snel week zal worden. Dit is een ideaal middel in combinatie met goede wandelsokken en goede schoenen.

Extra sokken

Als je een langere wandeltocht gaat maken en / of erg last hebt van zweetvoeten, dan is het verstandig om minimaal één paar sokken mee te nemen. Als je sokken dan nat zijn, dan kan je je sokken wisselen, zodat je huid niet week wordt, waardoor je blaren krijgt.

Friese methode

De Friese-methode is een bekende manier om blaren bij de tenen te voorkomen. Je rijgt dan een strook watten tussen de tegen door. Dit zorgt ervoor dat je tenen beter beschermt zijn tegen blaren.