Zilver poetsen

zilver poetsen

Zilver poetsen behoort niet tot iedereen zijn lievelingsklus. Als je zilver in huis hebt, ontkom je er echter niet aan. Je mooi zilveren bestek zit na verloop van tijd helemaal onder de vlekken of is het zelf helemaal verkleurd. Gelukkig kan je dit er weer afkrijgen, dat je zilverstuk weer straalt.

Zilver poetsen

Er zijn verschillende mogelijkheden hoe je zilver kunt poetsen. Deze zullen hieronder besproken worden.

Zilverpoets of staalfix om zilver te poetsen

De vlekken kun je weg polijsten door een beetje zilverpoets of Staalfix op een zacht doekje te doen en hierbij je zilverstuk mooi poleren.

Ketchup

Zilver kan je ook eenvoudig schoonmaken met ketchup. De hoge zuurgraad van de ketchup pakt de oxidatie aan. Je neemt hiervoor een bakje met ketchup en legt er je zilveren voorwerpen in. Je kan ook het voorwerp helemaal met ketchup insmeren en het vervolgens op een bordje leggen. Laat het ongeveer 10 minuten staan. Poets vervolgens de ketchup met water er vanaf. Neem hiervoor bijvoorbeeld een tandenborstel, zodat je ook moeilijke randjes en ribbeltje schoon kunt maken. Maak het voorwerp vervolgens schoon met een zachte doek.

Keukenzout (dit kan ook met goud)

Je neemt een bakje en doet er een stuk aluminiumfolie (wat een paar keer gevouwen is) in. Strooi er een laag keukenzout op. Leg het zilver dat je schoon wilt maken op het zilverpapier met zout. Neem heet water (rond de 60°C is warm genoeg). Schenk dit over het zilver heen tot het helemaal onderstaat. Wacht een tiental seconden en draai het zilver om. Laat het in het water tot het blinkt. Spoel het met koud water af en droog het af. Van de meeste sieraden kunnen de steentjes er ook tegen. Als het zilver glimt, moet je het er meteen uithalen. Als er nog een klein vlekje opzit, kan je die eventueel nog wegpoetsen met een doekje. Als je ze er te lang in laat zitten, dan zal het het zilver aantasten, waardoor ze weer gaan verkleuren.

Zilver poetsen met soda

Je kan het keukenzout ook vervangen door soda. Als warm water kan je het ook in een pannetje doen en het zachtjes opzetten, zodat het water warm wordt.

Krijtpoeder

Zilver kan je ook goed schoonmaken met een vochtige spons en krijtpoeder (kan je kopen bij de drogist). Poets het zilver ermee tot het schoon is. Spoel het vervolgens goed af en wrijf het droog. Als het zilver sterk vervuild is, moet je wel wat geduld hebben en eventjes flink poetsen.

As

Als je rookt of een openhaard hebt kan je op een stukje keukenrol wat as doen. Wrijf daarmee het zilver in. Je poets het als het ware. Als ze weer mooi glimmen, spoel je het goed af en was je het met wasmiddel af.

Zilver poetsen met tandpasta

Poets het zilver met een oude (of aparte) tandenborstel met tandpasta erop. Poets het zilver tot het weer glimt.

arganolie

Cola

Vul een glas met cola en leg het zilver erin. Laat het een hele nacht of dag staan. Het zal er weer glimmend uitkomen.