Ga naar de inhoud

Goud

goud

Goud is een prachtig metaal. Je komt het veel tegen in sieraden, maar ook in verschillende voorwerpen. Na verloop van tijd zal het goud wat verkleuren. Hieronder staan een aantal tips hoe je het weer schoon krijgt.

Bruistabletten

Als je goud weer als nieuw wilt krijgen kun je schoon bruisen, door ze in het water te leggen met een bruistablet die ze gebruiken om een kunstgebit te reinigen.

Schoolkrijt

Goud, zilver of koper kan je ook schoon krijgen door een schoolbord krijtje fijn maken tot het poeder is. Doe er een paar waterdruppels bij tot het een dikke brij is. Neem een schone doek en doe daar wat van de brij op. Wrijf hiermee over het gouden voorwerp.Probeer in dezelfde richting te wrijven, zodat ook kleine krasjes eruit gaan. Spoel het vervolgens af en maak het droog met een schone en zachte doek.

Ammoniak

Gouden sieraden kun je ook schoonmaken door ze in een bakje met warm water en ammoniak te leggen. Laat de sieraden een paar uur weken in het water met ammoniak. Zo kan het vuil goed losweken. Ga er daarna voorzichtig met een oude tandenborstel overheen, zodat je het laatste vuil eraf kan poetsen. Doe dit voorzichtig, zodat je niet de sieraden beschadigd.

Pas op: ga er alleen met een tandenborstel over als er geen steentjes o.i.d. opzitten, deze kunnen hierdoor loslaten.

Zilversoda

Neem een pannetje en vul deze voor de helft met water. Doe er vervolgens 3 eetlepels zilversoda poeder in. Leg de gouden sieraden in het pannetje en breng het aan de kook. Na een paar minuten zul je al zien dat het vuil van de sieraden los begint te laten. Als de sieraden schoon zijn, maak je de pan voorzichtig leeg door een zeef, zodat het water wegstroomt en je sieraden niet in de gootsteen zullen verdwijnen. Je dient nu het goud nog wat op te wrijven met een theedoek. Het goud zal weer prachtig stralen.

Pas op: Je kan alleen sieraden zonder steentjes in de pan leggen, anders zullen de steentjes loslaten.

Cola

Een andere mogelijkheid is om de gouden sieraden even in een bakje met cola te doen. Spoel het vervolgens af en wrijf het ook met een zachte (thee)doek op.

arganolie