Ga naar de inhoud

Langspeelplaat

langspeelplaat

Een Langspeelplaat (LP) was vroeger de manier om naar je lievelingsmuziek te luisteren. Ondanks dat er vandaag de dag niet meer zoveel naar geluisterd wordt, creëert het toch altijd een bijzondere sfeer als het ergens opstaat. Langspeelplaten staan erom bekend dat ze stof, vuil en vet aantrekken. Om ervoor te zorgen dat het vinyl niet beschadigd, is het belangrijk dat ze regelmatig schoongemaakt worden.

Langspeelplaat

Langspeelplaat opruimen

Om ervoor te zorgen dat de langspeelplaat niet beschadigt, is het belangrijk dat je hem niet rond laat slingeren, maar dat je hem netjes opruimt in de (antistatische) binnenhoes.

Als je een nieuwe langspeelplaat koopt, sturen ze die vaak in een standaard papieren binnenhoes zonder plastic. Vervang deze binnenhoes met plastic voeren om zo kleine krasjes te voorkomen.

Tip: Blijf zoveel mogelijk met je (vette) vingers van de groeven af.

Opzoek naar een langspeelplaat?

Kijk hier voor een overzicht.

Platenspeler zonder kap

Als je een platenspeler zonder kap hebt, ruim de langspeelplaat dan altijd meteen op als je er niet meer naar luistert. Zo voorkom je dat er stof en vuil opzit.

Naald

De naald van de platenspeler moet je ook goed in de gaten houden. Als deze versleten of beschadigd is kan die de langspeelplaat zwaar beschadigen. Maak daarom de naald regelmatig schoon met naaldreiniger. Je kan er ook pure alcohol voor gebruiken.

Langspeelplaat schoonmaken

Een langspeelplaat is erg gevoelig voor stof en vuil. Elke keer voordat je de plaat afspeelt, ga je voorzichtig met een Static-off Vinyl borsteltje over de plaat heen, zodat die helemaal schoon is. Wrijf er dan voorzichtig overheen met de groeven mee. Je kan hiervoor ook een schoon brillendoekje of en zachte stofdoek gebruiken.

Opzoek naar een platenspeler?

Kijk hier voor een overzicht.

Als de langspeelplaat nog niet schoon is, doe je een beetje lauwwarm water en afwasmiddel in een kom. Maak een schoon en absorberend schoonmaakdoekje nat in de kom en ga voorzichtig over het vinyl. Wrijf altijd met de groeven mee tot de plaat weer helemaal schoon is.

Tip: Houd hierbij je vingers op het schoonmaakdoekje, zodat je nagels de plaat niet kunnen beschadigen. Daarnaast moet je oppassen dat je het label niet raakt, omdat deze door water op kan lossen of beschadigen.

Laat vervolgens de langspeelplaat minimaal een half uur drogen op bijvoorbeeld een afdruiprek. Belangrijk is dat de groeven goed kunnen drogen.

Lanspeelplaat reinigen met houtlijm

Sommige mensen geven aan dat de langspeelplaat ook met houtlijm gereinigd kan worden. Als er vuil in de groeven gekomen is, kan je deze reinigen met houtlijm. Laat de plaat draaien zonder de naald erop te  zetten en knijp een flesje houtlijm op het vinyl leeg. Smeer de lijm gelijkmatig uit met een spatel en laat  het volledig opdrogen. Nu kun je de lijm met vuil van de langspeelplaat pulken.