Ga naar de inhoud

Vetten

vetten

Vetten spelen een cruciale rol in de menselijke voeding en gezondheid. Ze zijn een van de drie macronutriënten (samen met eiwitten en koolhydraten) en zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties.

Wat zijn vetten?

Vetten, ook bekend als lipiden, zijn organische verbindingen die in verschillende vormen voorkomen, zoals verzadigde, onverzadigde en transvetten. Ze zijn een rijke energiebron en bieden meer dan dubbel zoveel energie per gram als koolhydraten of eiwitten.

Functies van vetten

 • Energiebron: Vetten zijn een geconcentreerde bron van energie.
 • Ondersteuning van Celstructuren: Ze zijn essentieel voor de bouw van celmembranen.
 • Vitamine-oplosbaarheid: Vetten helpen bij de opname van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K).
 • Bescherming van Organen: Vetten bieden kussentjes rond vitale organen voor bescherming.
 • Temperatuurregulatie: Vet helpt het lichaam isoleren en houdt de lichaamstemperatuur stabiel.

Soorten vetten

 1. Verzadigde Vetten: Aanwezig in dierlijke producten en sommige plantaardige oliën. Overmatige inname kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten.
 2. Onverzadigde Vetten: Inclusief enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Ze komen voor in plantaardige oliën, noten en vis. Ze worden beschouwd als gezonder voor het hart.
 3. Transvetten: Gemaakt door hydrogenering van plantaardige oliën en vaak aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen. Ze zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziekten.

Aanbevolen inname

Moderatie is de sleutel bij vetinname. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat vetten 20% tot 35% van de totale dagelijkse calorie-inname uitmaken, met beperking van verzadigde vetten tot minder dan 10% en transvetten tot minder dan 1%.

Vetten in het dieet

 • Gevarieerd Dieet: Een dieet dat een mix van verschillende soorten vetten bevat, is aan te bevelen.
 • Vervang Verzadigde met Onverzadigde Vetten: Bijvoorbeeld, gebruik olijfolie in plaats van boter.
 • Vermijd Transvetten: Wees voorzichtig met bewerkte voedingsmiddelen die transvetten kunnen bevatten.

Conclusie

Vetten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet, maar de soort en hoeveelheid vet zijn belangrijk. Het kiezen van gezondere onverzadigde vetten en het beperken van de inname van verzadigde en transvetten is cruciaal voor het handhaven van een goede gezondheid en het voorkomen van chronische ziekten.