Ga naar de inhoud

Aangezichtspijn

aangezichtspijn

Aangezichtspijn (ook bekend als: zenuwpijn in het gezicht of trigeminusneuralgie) zijn aanvallen van heftige pijn in het gezicht. De pijn komt meestal voor in je voorhoofd, neus of onderkaak. Het kan enkele seconde tot minuten duren. Meestal begint het bij kou of als je beweegt (kan zijn slikken en praten, maar ook als je fanatiek aan het sporten bent).

Oorzaken van aangezichtspijn

De exacte oorzaak van aangezichtspijn is niet altijd duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met irritatie of beschadiging van de nervus trigeminus, een van de belangrijkste zenuwen in het gezicht. Mogelijke oorzaken zijn:

 1. Compressie van de zenuw: Druk op de nervus trigeminus door bloedvaten, tumoren of andere structuren kan aangezichtspijn veroorzaken.
 2. Multiple sclerose (MS): Deze neurologische aandoening kan de isolerende laag rond de zenuwen beschadigen, waardoor aangezichtspijn kan ontstaan.
 3. Veroudering: Aangezichtspijn komt vaak voor bij oudere volwassenen, mogelijk als gevolg van zenuwbeschadiging.

Symptomen van aangezichtspijn

De meest opvallende symptomen van aangezichtspijn zijn:

 • Intense, scherpe pijn in het gezicht, meestal aan één kant.
 • Korte aanvallen van pijn die enkele seconden tot enkele minuten kunnen duren.
 • Triggers zoals aanraking, kauwen, praten of zelfs een lichte bries kunnen de pijn veroorzaken.
Aangezichtspijn verhelpen

Als je last van aangezichtspijn hebt kook wat water met een ui erin en drink het op. De meeste mensen vinden het niet lekker smaken, maar helpt goed tegen zenuwpijn.

Je kan ook een glas drinken met iets ijskouds erin of er een icepack die opgerold is in een doek ertegen houden. Dat zorgt ervoor dat het minder of niet meer tegen de zenuw aandrukt.

Bij andere helpt warmte beter, maar dat is per persoon verschillend. Als warmte beter helpt dan kan je een zakje kersenpitten op de pijnplek leggen. 

Zelfgemaakte zalf tegen aangezichtspijn

Tegen aangezichtspijn kan je ook een mengsel maken van

 • 1/3 smeerwortel
 • 1/3 st. Jan
 • 1/3 cannabisolie
 • Bijenwas
 • Pijnstillende etherische olie, zoals lavendel of helicryse

Meng de ingrediënten en maak er zelf een zalf van.