Meteen naar de inhoud

Witte was verkleurd

witte was verkleurd

Is je witte was verkleurd?! Dat is voor veel mensen een grote nachtmerrie. Als je er gelijk mee aan de slag, kan je het vaak weer helemaal herstellen. Lees hieronder hoe je dat doet.

Witte was verkleurd

Als je witte was verkleurd is, zijn er verschillende mogelijke oorzaken en oplossingen:

Oorzaken verkleurde witte was

Als je witte was verkleurd is, dan komt dat meestal doordat je een ander kleur kledingstuk mee gewassen hebt die afgegeven heeft. Vaak geeft die andere kleur niet af, omdat je dat kledingstuk al een aantal keren gewassen hebt. Echter als het de eerste keer is dat je een donker kledingstuk was of als het om een jeans gaat, is de kans groot dat deze kleur je witte was laat verkleuren. \

Tip: was altijd (bijna helemaal) witte was samen

Verkeerd wasmiddel

Controleer het wasmiddel: Gebruik je het juiste wasmiddel voor je witte was? Sommige wasmiddelen zijn specifiek ontworpen voor witte kleding en bevatten bleekmiddelen die helpen om de helderheid te behouden. Controleer de verpakking van het wasmiddel en zorg ervoor dat je het juiste product gebruikt.

Verkleurde witte was scheiden

Op het moment dat je ziet dat je witte was verkleurd is, moet je het kledingstuk dat voor de verkleuring zorgt gelijk scheiden van je witte was. Hierdoor kan dat verkleurende kledingstuk niet nog meer afgeven. Was de verkleurde witte was nogmaals met waspoeder (geen vloeibaar wasmiddel) volgens het normaal wasprogramma.

Als je hiermee de verkleuring er niet (helemaal) uit krijgt, dan kan je onderstaande tips toepassen.

Waspoeder nodig?

Kijk hier voor een overzicht

Pas op: doe de witte verkleurde was niet in de wasdroger!

Als de witte was verkleurd is, dan is het belangrijk dat je de was niet in de droger doet. Als je de verkleurde was toch in de droger doet, dan is het bijna niet meer mogelijk om de verkleuring eruit te krijgen, omdat de verkleuring dan in de stof getrokken is.

Er zijn verschillende mogelijkheden als de witte was verkleurd is om het weer stralend wit te krijgen. Kijk op het wasetiket welke van de onderstaande mogelijkheden toegepast kunnen worden.

Bleekmiddel of azijn tegen verkleurde witte was

wasvoorschriften

Als de witte was verkleurd is, kan je het weer wit krijgen met bleekmiddel of azijn. ALs je bleekmiddel (geen chloorbleekmiddel) wilt gebruiken, dan moet je eerst op de wasvoorschriften kijken of daar een droehoekje opstaat. Als er een driehoekje op staat, dan mag de verkleurde was met bleekmiddel worden behandeld. Als er geen driehoekje opstaat, dan mag je het niet met bleekmiddel behandelen, gebruik dan azijn. Ongeacht of je bleekmiddel of azijn gebruikt, ga als volgt te werk. Leg de verkleurde witte was in een badkuip of in de gootsteen. Vul deze met koud water zodat alle was helemaal onder water staat. Neem 60 ml bleekmiddel en giet dit bij de vekleurde was. Laat het vervolgens een half uur goed weken.

Als het half uur voorbij is, haal je de verkleurde witte was eruit en spoel je het goed uit onder koud water. Was vervolgens de kledingstukken in de wasmachine met waspoeder (geen vloeibaar wasmiddel) op een koud programma. Laat de was daarna buiten drogen (stop het niet in de droger!).

Mooi en gezondMooi en gezond

Ontkleuringsmiddel tegen verkleurde witte was

Als de verkleurde witte was niet meer stralend wit is geworden met een van bovenstaande methodes, dan kan je een ontkleuringsmiddel gebruiken. Goede ontkleuringsmiddelen zijn:

Doe het ontkleuringsmiddel in het water en volg de aanwijzingen op de verpakking.

!! Let op: Als je gebruik maakt van een ontkleuringsmiddel, stop dan enkel kledingstukken die helemaal wit zijn erin. Ontkleuringsmiddelen zijn vaak zo agressief dat ze alle kleurstoffen uit de wasstukken halen. !!

arganolie
Schimmelreiniger tegen verkleurde witte was

Als je witte was verkleurd is, kan je het ook schoon krijgen door de verkleurde was in een emmer te doen. Voeg lauw warm water toe en een scheutje schimmelreiniger. Was het vervolgens normaal in de wasmachine.