Buxusmot

De buxusmot is een mooie verschijning. Het is een nachtvlinder met witte vleugels en een donkerbruine rand. De buxusmot dankt zijn naam eraan, omdat hij het gemunt heeft op de buxusbomen. Ze kunnen aan de buxusbomen in korte tijd veel schade aanrichten. Ze eten het bladgroen op, waardoor er enkel nog dorre blaadjes overblijven. De buxusmotten vliegen in mei-juli en de volgende generatie in augustus-september. Met onderstaande tips kan je de buxusmot bestrijden.

Buxusmot bestrijden

Buxusplant controleren

Het beste is dat je er zo snel als mogelijk bij bent als de buxusmot een aanslag op je plant wilt leggen. Als je ziet dat de buxusmot op je plant zit of dat er schade van de buxusmot opzit, moet je gelijk actie ondernemen. Je moet dan elke dag de plant controleren. De beste maanden hiervoor zijn de maanden maart, juni en september.

Buxusrupsen met de hand verwijderen

Als je ziet dat de buxusruspen op je plant zitten, dan moet je die gelijk verwijderen. Een mogelijkheid daartoe is om het met de hand te doen. Dit is echter wel een zeer arbeidsintensief werk. Vanuit milieuoogpunt is dit de minst schadelijke bestrijdingsmethode die er is.

Feromoonvallen tegen buxusmotten

Feromoonvallen is een val die mannetjes van de buxusmot lokt. Deze gaan de val in en zullen sterven. Ondanks dat het een zeer effectief is, zal het moeilijk mogelijk zijn om de boxusmot er helemaal mee uit te roeien, omdat er altijd mannetjes zullen zijn die zich ervoor al hebben voortgeplant, voordat ze in de feromoonval gevlogen zijn.