Ga naar de inhoud

Rugklachten

rugklachten

Je rug vraagt om dagelijks onderhoud.

Rugklachten

Oefeningen voor de rug zorgen voor minder druk op de tussenwervelschijven in de wervelkolom. Hierdoor krijgen je zenuwwortels meer ruimte en kan de pijn afnemen.

Bij lage rugpijn is het goed om te blijven bewegen. Doe je een sport waarbij je veel met je rug moet draaien, of met veel onverwachte bewegingen? Train dan een periode minder of niet. Zoek andere manieren om te bewegen. Je kunt lage rugpijn voorkomen of verhelpen door je houding te verbeteren en goede sport- en tiltechnieken aan te leren.

Nieuwe matras bij rugklachten

Je matras is bijna nooit de oorzaak van rugklachten, maar kan die wel verergeren of juist verminderen of voorkomen. Sta je elke ochtend op met rugklachten die in de loop van de dag minder worden of verdwijnen? Dan is het tijd voor een nieuwe matras.

Bij een goede matras belast je je ruggengraat het minst als die, samen met je hoofd en nek, in een min of meer rechte lijn ligt. Een goede matras geeft de juiste steun op de juiste plaats. Welke dat is, hangt af van je slaaphouding (rug, buik of zij).

Niet-bewezen behandelingen bij rugpijn

Artsen hanteren nog altijd rugpijnbehandelingen waarvan niet bewezen is dat ze effectief zijn. Soms zijn ze zelfs schadelijk. Zo schrijven artsen nog steeds bedrust voor bij hernia en rugklachten zonder duidelijke oorzaak. Andere voorbeelden van dit soort behandelingen zijn een tussenwervelschijf verwijderen, ruggenwervels aan elkaar vastzetten en pijnmedicatie injecteren. Deze staan niet meer in medische richtlijnen
voor artsen, maar worden nog wel vaak toegepast.