Vandaag de dag zijn er toch nog aardig veel huishoudens die met de hand afwassen. Hieronder tips voor handafwas.
- Allereerst is het belangrijk dat je de vaat gelijk afspoelt als je ze gebruikt hebt. Zo zorg je ervoor dat de etensresten niet kunnen aankoeken. Daarnaast voorkom je zo dat je sop erg vies wordt. Als de vaat niet erg vies is, kan je het ook voorspoelen met koud water.
- Eén eetlepel afwasmiddel is al genoeg voor een normale vaat. Met meer afwasmiddel kun je niet noodzakelijk meer afwassen.
- Je moet het sop vervangen als er minder schuim op het water ligt, omdat het dan minder werkzame stoffen bevat om de afwas weer schoon te krijgen. Verschoon daarom je afwaswater als het schuim verdwijnt of als het water vies is.
Bladebrush
Er zijn altijd van die geluksvogels die het steeds weer voor elkaar krijgen om zich bij het afwassen te snijden. De bladebrush is voor hun de uitkomst. Het is een veilige messenborstel. Hiermee kun je zonder ongelukken beide kanten van een mes tegelijkertijd schoonmaken.
Wist je dat in het Romeinse Rijk bestek na gebruik niet werd afgewassen, maar alleen met brood of stro werd afgeveegd? Pannen waarin het eten was aangebrand, werden met zand geschuurd. Water halen was een zware klus, dus daarmee ging men spaarzaam om. Alleen vet keukengerei werd gewassen in water met loog dat uit as werd gewonnen.