Ga naar de inhoud

Hardhouten Tuinmeubelen

hardhouten tuinmeubelen

Het is heerlijk om met mooi weer gezellig in de tuin te zitten. Veel mensen kiezen voor hardhouten tuinmeubelen, omdat deze goed, stevig en fijne sfeer in de tuin geven. Echter kunnen hardhouten tuinmeubelen na verloop van tijd helemaal grijs worden.

Harhouten tuinmeubelen laten stralen

Als je hiervoor liever geen agressieve middelen wilt gebruiken, dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld Hornbach hout- en WPC-vernieuwer. Dit is vrij van chloor en formaldehyde en biologisch afbreekbaar. Hiermee kun je de warme houttint weer terugbrengen.

Tip: Behandel daarna je tuinmeubelen met hardhoutolie.

Hout kun je met een sopje van groene zeep en een harde borstel schoonmaken. Zowel hardhout (Teak, eucalyptus, bankiral, meranti, acacial) als zacht hout (vuren, ceder, grenen) knapt daar enorm van op.

Hardhout vergrijst na verloop van tijd. Voor de levensduur van het hout maakt het niet uit of je het laat vergrijzen of dat je het met hardhoutolie behandelt.

Verwerk hardhout- of teakolie niet in de felle zon om snelle uitdroging te voorkomen. Breng de olie aan in de nerfrichting van het hout. Als je eenmaal met oliën van de tuinmeubelen begint, zul je dit moeten blijven doen, twee à vier keer per jaar.

Zacht hout moet jaarlijks met lak, verf of een imprengneermiddel worden behandeld. Dit helpt om de aangroei van schimmels tegen te gaan.

Zijn de rugleuningen van de tuinmeubels verstelbaar? Vergeet dan niet om de bewegende delen te controleren. Vanwege wisselende weersomstandigheden kan het hout gaan uitzetten of inkrimpen waardoor het beslag los kan gaan zitten. Draai het goed aan, maar niet te vast, dan kan het hout scheuren.