Ga naar de inhoud

Geëmailleerde pannen

GEËMAILLEERDE PANNEN

Geëmailleerde pannen zijn een echte aanwinst voor je keuken.  Ze bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is. Zo is koken met emaillen pannen gezond, goed voor het milieu en vrij van nikkel.

Geëmailleerde pan reinigen

Als je in een geëmailleerde pan gekookt hebt, dan is het belangrijk om deze ook te reinigen, zodat deze zo lang als mogelijk goed blijft. Hieronder vind je tips:

  • Koel een hete geëmailleerde gietijzeren (braad)pan altijd enkele minuten af voordat je hem in warm zeepwater grondig afwast. Gebruik geen agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen als je hem afwast. Spel en droog de pan vervolgens goed af.
  • Dompel de hete pan niet onder in koud water. Dit kan een thermische schok veroorzaken waardoor het email kan barsten of beschadigd kan raken. Als de pan vies is, omdat er voedselresten in achterblijven, vul de pan dan met warm water en wat afwasmiddel. Laat het weken en was het daarna goed af.
  • Verwijder hardnekkige aanbaksels met een nylon of zacht schurend sponsje of borstel. Gebruik geen metalen pannenspons, dit kan het email beschadigen. Je kun hiervoor prima een melamine (wonder)spons of een afwaskwast gebruiken.
  • Pannen met integrale gietijzeren handgrepen, bakelieten handgrepen of roestvrijstalen knoppen mogen in de vaatwasser. Als je het constant in de afwasser doet, kan het email mat worden. Echter kan dat geen kwaad voor de pan en zal het verder geen afbreuk doen aan het kookresultaat.
  • Als je de emaillen pan in de vaatwasser doet, laat hem altijd volledig drogen of droog hem zelf af met een theedoek voordat je hem wegzet.