De mimosa bloem is een gele, pluizige bloem die afkomstig is van de mimosa boom. De bloem staat symbool voor vrouwelijkheid, sensitiviteit en tederheid. De mimosa bloem wordt vaak gebruikt als decoratie voor bruiloften en andere feestelijke gelegenheden. In veel culturen wordt de mimosa bloem ook geassocieerd met Internationale Vrouwendag, die op 8 maart wordt gevierd.
Mimosa bloem
De mimosa bloem is niet alleen een prachtige plant, hij ruikt ook nog eens heel erg fijn. Als je hem in je tuin hebt staan, kan je van de mooie bloemen volop van genieten. Je kan er ook een paar mooie takjes vanaf snijden en die binnen in een vaas zetten. Daarmee haal je de zomer in huis.
Die mimosa bloem is een houtig gewas dat ook wel bekend is als het kruidje-roer-me-niet. Echter heeft een kruidje-roer-me-niet paarse bloemen. De prachtige gele bloem die wij mimosa noemen heeft in het Latijns de naam acacia. Hij groeit over de hele wereld van Australië tot Zuid-Afrika. Deze prachtige gele struik straalt altijd weer tegen de blauwe lucht.
Hoelang bloeit een mimosa
Een mimosa is een echte winterbloeier. De bloeiperiode is meestal februari maart en april. Ze straalt dan met haar prachtige gele bloemen. Pas echter op met vorst, omdat de mimosa daarvoor gevoelig is. Als de vorst komt moet je hem goed beschermen, dat kan je bijvoorbeel doen met stro en / of een vorstdoek. Het beste is om hem te houden als kuipplant, zodat die bij vorsttemperaturen naar binnen kan.
Opzoek naar een vorstdoek? Bekijk hier het overzicht.
Mimosa bloem in een vaas
De mimosa bloem staat prachtig in een vaas. Je kan de haar de winkel kopen, maar als je hem in de tuin hebt staan, kan je daar ook een paar takjes vanaf snijden. Met onderstaande tips houdt je een bos zo lang als mogelijk mooi. Zet de mimosatakken ongeveer één uur in handwarm water. Steek de stelen vervolgens in vochtig zout. Sproei de bolletjes van de mimosa in met mineraalwater. Snijdt de stelen schuin af en zet ze vervolgen in hand warm water. Dit zal ervoor zorgen dat de mimosa langer zal blijven bloeien.
Verdere tips:
- Zet de bloem het liefst in een vaas die gemaakt is van glas, keramiek of plastic. Een metalen vaas kan de tere Mimosa schaden.
- Haal alle overtollige bladeren van de mimosa af, zodat er geen bloemblad in het water hangt.
- Zet de bloemen niet op een tochtige plek, in de volle zon of bij een andere warmtebron of bij een fruitschaal.
Mimosa bloem drogen
Je kan er ook voor kiezen om de mimosa bloem te drogen. Haal eerst de overtollige bladeren van de takjes af. Bindt een elastiekje of iets anders aan het uiteinde van de stellen (ongeveer 3-4 cm van het uiteinde af) en hang de hem op zijn kop. Op het moment dat de bloem knisperig aanvoelt, is hij helemaal gedroogd en kan je hem van het elastiekje of touwtje afhalen en ergens neerzetten.