Op verpakking staat een houdbaarheidsdatum. Het kan hier gaan om een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).
Voedsel
Ondanks dat veel mensen hun voedsel na de houdbaarheidsdatum weggooien is dit niet altijd nodig. Op koffie, pasta en rijst hoeft bijvoorbeeld helemaal geen houdbaarheidsdatum en zo zijn er nog veel producten. Bij het meeste voedsel kan je zien of ruiken of het nog houdbaar is of niet.
Medicijnen
Aan medicijnen kan je niet zien of ruiken of het nog goed is. Als medicijnen over de houdbaarheidsdatum gaat, dan kan het (een deel van) zijn werking verliezen.
Je kan medicijnen dus nog prima gebruiken als het over zijn houdbaarheidsdatum is. Echter is dit niet verstandig als je bepaalde medicijnen moet nemen voor je gezondheid. Het is beter om hier geen risico te nemen.
Schoonmaakmiddelen
Op de meeste schoonmaakmiddelen staat ook een houdbaarheidsdatum vermeld. Voor schoonmaakmiddelen geldt ook dat ze langzaam (een deel van) hun werking zullen verliezen. Wasmiddelen, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen met antibacteriële eigenschappen zullen dit na ongeveer een jaar verliezen en voor allesreinigers staat ongeveer twee jaar.
Je kan dus schoonmaakmiddelen nog prima na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum gebruiken. Ze kunnen enkel minder effectief zijn.