Ga naar de inhoud

Thee

Thee

Een gezond kopje thee

Is groene thee goed voor je hart en bloedvaten?

Thee is inderdaad gezond. Aangeraden wordt om drie koppen thee per dag te drinken. Kruidenthee valt hier niet onder. Thee verlaagt in deze hoeveelheid de bloeddruk een beetje. En dat zorgt voor een ongeveer 10% lager risico op een beroerte. Het drinken van thee hangt waarschijnlijk ook samen met een lager risico op diagbetes.

Groene thee lijkt een streepje voor te hebben op zwarte thee. Van zwarte thee moet je dagelijks vijf koppen drinken voor dezelfde verlaging van de bloeddruk. Er is ook een verband gevonden tussen verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en groene thee. Dit verband kon bij zwarte thee niet worden bewezen.

Thee heet drinken

Sommige mensen drinken hun thee graag erg heet, net van de kook af. Uit onderzoeken blijkt dat het drinken van
hete dranken het risico op slokdarmkanker kan verhogen. Door dranken vaak heet te drinken, kun je de binnenkant van je slokdarm beschadigen. Deze beschadigde cellen zijn gevoeliger voor invloeden van onder andere alcohol en roken, waardoor die cellen verder aangetast kunnen raken. En dan is er een risico op het ontstaan van kanker (op de lange termijn). Een keer een drank heet drinken is niet direct schadelijk. De cellen kunnen zich dan nog herstellen. Beter is het om niets boven de 65 °C te drinken. Laat een drank eerst een aantal minuten afkoelen.