Ga naar de inhoud

Weervlekken

weervlekken

Weervlekken (ook wel ‘spoch’ genoemd) kunnen op vele verschillende ondergronden ontstaan. Je kan hierbij denken aan kleding, matrassen of op de muur. Je kan ze herkennen aan de donkere vlekken (stipjes) die je er bij het wassen of afvegen met een natte doek er niet uit krijgt. Het maakt niet uit waar weervlekken opkomen, ze zijn altijd schadelijk voor je gezondheid, zien er niet mooi uit en tasten elk materiaal aan. Als je ziet dat je ergens weervlekken hebt, is het belangrijk direct in actie te komen om ze te verwijderen.

Wat zijn weervlekken

De hele familie heeft lekker warm gedoucht en niemand heeft er een raampje open gezet of de ventilatie lang genoeg laten lopen. De hele badkamer staat vol met vocht en de ramen en spiegels zijn beslagen. Dit is precies hoe weervlekken ontstaan. Door te hoge luchtvochtigheid en te weinig of te kort luchten. Weervlekken kunnen op alle mogelijke ondergronden ontstaan zoals muren en textiel. Een ideale voedingsbron voor weervlekken is een niet leeggeruimde sporttas of natte was. De lelijke weervlekken gaan daar meestal gepaard met bruingeel vuil en een muffe geur. Dat is niet echt smakelijk, daarom zal hieronder uitgelegd worden hoe je ze kunt verwijderen en voorkomen.

Weervlekken verwijderen

Als je weervlekken wilt verwijderen vul je een emmertje half vol met water en de andere helft met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur intrekken. Was het vervolgens normaal in de wasmachine. De weervlekken zullen eruit zijn.

Weervlekken uit katoen of linnen verwijderen

Weervlekken in ongekleurde kookechte katoenen en linnen stoffen verwijder je met een verdunde oplossing van water met bleekwater (5%) of chloorbleekmiddel (10%). Dep de weervlekken met de oplossing en spoel de stof daarna goed uit in koud water. Eventueel nog een extra wasbeurt volgens de wasvoorschriften om de laatste restanten te verwijderen.

Weervlekken uit gekleurde katoen, linnen, wol, zijde of synthetische stoffen verwijderen

Het weer kan ook in gekleurde katoenen, linnen, wollen, zijden en synthetische stoffen komen. Om het hier weer uit te krijgen, dep je royaal met een oplossing van water met zout (5%) en spoel je het vervolgens na in een handwarm sopje.

Weervlekken van de muren verwijderen

Weervlekken op muren verwijder je met een verdunde oplossing van water (95%) met bleekwater of chloorbleekmiddel (10%). Dep de weervlekken met de oplossing en spoel daarna goed na met koud water.

Dasty tegen weervlekken

Dasty is een middel dat bij veel huishoudelijke problemen ingezet kan worden. Spuit het op de weervlekken en de vlek zal verdwijnen.

Zijn weervlekken slecht voor je gezondheid?

Net als schimmels zijn weervlekken, afhankelijk van de omvang ervan, min of meer schadelijk voor je gezondheid. De zwarte vlekjes kunnen ervoor zorgen dat je luchtwegproblemen krijgt of dat je last krijgt van allergieën. Het is daarom belangrijk ze zo snel als mogelijk te verwijderen.

Weetje: Ondanks de vele overeenkomsten tussen weervlekken en schimmels is het niet hetzelfde.