Ga naar de inhoud

Vriezer ontdooien

vriezer ontdooien

Een vriezer heeft niet veel onderhoud nodig, maar het is wel erg belangrijk dat hij jaarlijks ontdooid wordt. Als je dit niet doet, wordt de ijsafzetting in de vriezer steeds dikker en zal het apparaat minder goed werken. Tips op je vriezer te ontdooien.

  • Maak de vriezer leeg, trek de stekker uit het stopcontact en zet er een bak koken heet water in zodat het ijs sneller smelt.
  • Plaats een lekbak voor de vriezer en zorg dat de uitloop in de bak uitkomt. Vaak is de uitloop een rubberen slangetje of een pijpje dat je naar buiten kunt trekken.
  • Gebruik een plastic spatel om het ijs los te steken. Dus géén plamuurmes of schroevendraaier, daarmee kun je de wanden dusdanig beschadigen dat de vriezer onbruikbaar wordt.
  • Als de vriezer helemaal is ontdooid, kun je de wanden reinigen met een microvezeldoekje en een sopje van warm water en soda. Soda geeft geen geur af en desinfecteert het oppervlak.
  • Droog de vriezer met een schoon theedoek en steek de stekker weer in het stopcontact. Stop de etenswaren er pas weer in als de vriezer helemaal op temperatuur is.

Tip: De vriezer kan je ook sneller ontdooien als je er een ventilator voor zet. Het maakt voor ontdooien niet uit of de ventilator warme of koude lucht blaast. Het gaat om de luchtstroom die zorgt voor een betere af- en aanvoer van warme en koude lucht in de vriezer.