Ga naar de inhoud

Etenswaren die niet in de koelkast horen

Er zijn etenswaren die niet in de koelkast horen. Ondanks dat veel mensen denken dat de koelkast ervoor zorgt dat alle etenswaren dan langer houdbaar zijn, is dit niet het geval. Hieronder zullen etenswaren besproken worden, waarmee de houdbaarheidsduur door de koelkast verkort wordt.

Basilicum en peterselie

Basilicum en peterselie zijn kruidensoorten die absoluut niet in de koelkast mogen staan. Deze kruiden zullen in de koelkast snel verwelken en daana bruin worden.

Koffie

Als je wilt dat koffie zijn smaak behoud, dan moet je het nooit in de koelkast zetten. Koffie is namelijk een product dat makkelijk andere geuren opneemt. Als je dit neerzet bij ander voedsel dat een sterke geur heeft, dan zal de koffie naar dit product gaan smaken.

Weetje: Als je last van nare geurtjes hebt, dan wordt vaak van koffie gebruik gemaakt, omdat dit de nare geurtjes absorbeert .

Sommige groenten

De meeste groentesoorten kan j normaal in de koelkast bewaren. Toch zijn er een aantal groentesoorten die hier niet tegen kunnen. Je moet hierbij denken aan:

  • ongesneden wortel
  • uien
  • knoflook
  • tomaten

Als je deze groentes in de koelkast bewaart, dan zullen ze sneller gaan rotten. Bij tomaten komt er nog eens bij dat die zijn smaak sneller zal verliezen, omdat z sneller zullen rijpen.

Brood

Sommige mensen bewaren hun brood in de koelkast of smeren ’s avonds hun brood voor de volgende dag en leggen dit ’s nachts in de koelkast. Brood kan je beter niet in de koelkast leggen, omdat het hierdoor sneller uitdroogt en oud wordt. Het zetmeel in brood laat namelijk water los als het tussen de -5°C en +5°C is.

Tip: Als je brood langer wilt bewaren, kun je het beter invriezen. Hier is weliswaar koude lucht, maar omdat het brood bevriest, droogt het juist niet uit.

Honing en pindakaas

Als je honing en /of pindakaas in huis hebt, moet je dit ook niet in de koelkast bewaren. Als je honing in de koelkast zet, dan zal het gaan kristalliseren. Je zult het hierdoor moeilijker op je brood kunnen smeren.