Ga naar de inhoud

Lamellen

lamellen

Lamellen zijn vaak eenvoudig te monteren op verschillende ramen en houden efficiënt licht tegen. Het schoonmaken van lamellen, zowel horizontaal als verticaal, is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Lamellen kunnen stof en vuil aantrekken, wat niet alleen de uitstraling kan beïnvloeden, maar ook kan bijdragen aan een verminderde luchtkwaliteit binnenshuis. Een regelmatige schoonmaakbeurt houdt je lamellen in topconditie en zorgt voor een frisse en nette uitstraling van je ramen. We geven hier tips en technieken voor het effectief reinigen van verschillende soorten lamellen.

Wat zijn lamellen?

Lamellen zijn een vorm van raambekleding die bestaat uit horizontale of verticale stroken. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, kunststof of metaal, en bieden een efficiënte manier om licht en privacy te regelen.

Benodigdheden voor het Schoonmaken van Lamellen

  • Zachte borstel of stofdoek
  • Mild afwasmiddel
  • Warm water
  • Zachte doek of spons
  • Stofzuiger met borstelopzetstuk (optioneel)

Groene zeep

Kunststof lamellen zijn er makkelijk schoon te krijgen door een sopje te maken met groene zeep en warm water. Doe om elke hand een washandje en ga hiermee langs de lamellen. Zo kan je erg makkelijk de lamellen weer schoon krijgen.

Mr. Muscle

Kunststof lamellen die vuil en bruinige aanslag hebben (van o.a. rookaanslag) zijn weer schoon te krijgen met Mr. Muscle. Spuit de lamellen ermee in en ga er met een papiertje van een keukenrol er overheen. Spoel vervolgens de lamellen weer schoon met water.

Als je de lamellen eraf haalt, dan heb je de volgende mogelijkheden om ze schoon te maken:
Bad

Als je de lamellen eraf haalt kan je ze schoon krijgen door ze in bad te leggen. Vul deze met warm water en doe er waspoeder in. Laat dit een half uurtje staan. Droog ze vervolgens af en als het weer het toelaat hang je ze buiten op. Als ze goed droog zijn kan je ze weer ophangen.

In plaats van waspoeder kan je ook gebruik maken van:

Als je geen bad hebt, dan kan je de lamellen ook oprollen en ze in een emmer doen met bovenstaande producten.

Wassen

De meeste lamellen kan je ook wassen. Om ze niet te beschadigen do je ze in een kussensloop. Stop het in de wasmachine en was het als wolwas.

arganolie