Ga naar de inhoud

Maden

maden

Maden zijn larven van vliegen. Vliegen leggen hun eitjes graag in een container, vooral als hier compost in zit. Als je te lang gewacht hebt om je container te legen of dat niet regelmatig kunt doen, dan kan je met onderstaande tips ervoor zorgen dat je snel weer van de maden afkomt.

Klimop (of hedera) tegen maden

Klimop is giftig voor maden. Als je wilt voorkomen dat er maden in je container komen of als ze er al inzitten, leg je (regelmatig wat) klimop in je container. De maden zullen binnen een paar uur dood zijn.

Tip: Laat de container hierbij altijd een klein stukje open staan.

Zout tegen maden

Als er al flink wat maden in de container zitten, dan helpt het om een half pak keukenzout over de maden te strooien. Doe dit de volgende dag nogmaals. De maden zullen uitdrogen, waardoor je binnen een paar dagen van de maden af bent.

Tip: Niet te zuinig zijn met zout!

Container deksel open laten staan

Een andere mogelijkheid is om de deksel van de container open te laten staan. Er zullen dan verschillende vogels op af komen en die zullen de maden opeten.

Daarnaast kan je de containerdeksel ook standaard op een kier zetten, door een een latje tussen te doen. Hierdoor kan het goed ventileren en zal de bak niet zo broeierig worden.

Maden voorkomen

Om te voorkomen dat maden in je container komen, kan je onderstaande tips toepassen.

Mottenballen tegen maden

Maden hebben een hekel aan de geur van mottenballen. Om te voorkomen dat ze in de container komen, doe je mottenballen in een pantykousje en hang je deze in de container. Je kan deze bijvoorbeeld aan de scharnier van de deksel hangen.

Lavendel tegen maden

Maden houden ook niet van de geur van lavendel. Doe daarom wat lavendel in de container. Hierdoor zullen de maden dood gaan.

Schoonmaken met azijn of groene zeep

Belangrijk is dat de container regelmatig goed schoon gemaakt wordt. Doe dit met een scheut azijn of water met groene zeep. Dit voorkomt dat de container stinkt en daarnaast dat er geen resten in blijven, hetgeen vliegen aantrekt.

Tip: Maden houden van een omgeving waar het warm is. Zet daarom een container op een koele plek en niet in de zon.

Container droog houden

Belangrijk is dat de container droog is. Het beste is om een stapel oude kranten of stro onderin de container te leggen. Zo blijft de container droog en daarnaast kunnen afvalresten niet op de bodem aankoeken.

Etensresten

Vliegen komen op etensresten af en leggen hier graag hun eitjes op. Als je etensresten hebt (en weet dat dit langer in de container zal zitten) is het verstandig om dit in een krant in te pakken. De container wordt dan voor de vliegen minder aantrekkelijk.

Tip: Laat compost eerst drogen / uitlekken voordat je het in de container gooit.