Ga naar de inhoud

Aambeien

aambeien

Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn een veelvoorkomend maar vaak ongemakkelijk probleem waar miljoenen mensen wereldwijd mee te maken hebben. Hoewel het misschien niet het meest populaire onderwerp is om over te praten, is het belangrijk om meer te weten te komen over aambeien, omdat begrip en bewustzijn van deze aandoening kunnen leiden tot effectievere preventie en behandeling.

Aambeien?

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten in het rectum of de anus. Ze worden veroorzaakt door druk op deze bloedvaten, wat kan leiden tot pijn, jeuk en soms zelfs bloedingen. Er zijn twee soorten aambeien:

 1. Inwendige Aambeien: Deze bevinden zich in het rectum, dus ze zijn meestal niet zichtbaar. De meest voorkomende symptomen zijn bloed op toiletpapier of in de ontlasting, jeuk en ongemak.
 2. Uitwendige Aambeien: Deze bevinden zich onder de huid rond de anus en zijn vaak pijnlijk. Ze kunnen verschijnen als gezwollen bultjes rond de anus.

Symptomen van Aambeien

De symptomen van aambeien kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

 • Pijn of ongemak tijdens het zitten.
 • Jeuk rond de anus.
 • Bloed op toiletpapier of in de ontlasting.
 • Zwelling of gevoeligheid rond de anus.
 • Een gevoel van onvolledige stoelgang.

Oorzaken van Aambeien

Hoewel de exacte oorzaken van aambeien niet altijd duidelijk zijn, zijn er enkele veelvoorkomende factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van deze aandoening:

 1. Constipatie of Diarree: Langdurige inspanning tijdens stoelgang als gevolg van obstipatie of diarree kan druk uitoefenen op de bloedvaten in het rectum en de anus.
 2. Zwangerschap: Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op aambeien vanwege de druk die de groeiende baarmoeder uitoefent op de bekkenvaten.
 3. Leeftijd: Het risico op aambeien neemt toe naarmate mensen ouder worden.
 4. Zwaar tillen: Zware voorwerpen tillen kan druk uitoefenen op het bekkengebied en aambeien veroorzaken of verergeren.
 5. Zittend beroep: Langdurig zitten kan de bloedstroom naar het bekken belemmeren en aambeien bevorderen.

Behandelingsopties voor Aambeien

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar voor aambeien, variërend van huismiddeltjes tot medische ingrepen:

Levensstijlaanpassingen

Het aanpassen van je dieet om constipatie te voorkomen, voldoende vezels en water consumeren, en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen.

Zalven en Zetpillen

Er zijn vrij verkrijgbare crèmes, zalven en zetpillen die de symptomen kunnen verlichten.

 • Rutine: Rutine is een voedingssupplement dat behoort tot een gezonde callogeenvorming. Als je elke dag hiervan een tablet neemt, zullen ze verdwijnen.

  Klik hier voor meer informatie over Rutine.

Rubberbandligatie

Een medische procedure waarbij een rubberen bandje rond de aambei wordt geplaatst om de bloedtoevoer af te sluiten, waardoor de aambei na enige tijd afsterft.

Sclerotherapie

Een behandeling waarbij een chemische oplossing wordt geïnjecteerd om de aambei te laten krimpen.

Chirurgie

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om grote aambeien te verwijderen.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je symptomen van aambeien ervaart, zodat je de juiste behandelingsopties kunt bespreken en verdere complicaties kunt voorkomen. Het begrijpen van deze aandoening en het nemen van preventieve maatregelen, zoals een gezonde levensstijl, kan helpen om aambeien te voorkomen en je algehele welzijn te verbeteren.