Iedereen heeft het wel eens. Een heerlijk feestmaaltijd staat voor en voor je het weet heb je je helemaal volgegeten. Je begint je maag en/of buik al te voelen. Wat nu? Allereerst is het belangrijk om niet meer door te eten. Hieronder nog een paar tips.
Bewegen
Als je teveel gegeten hebt, dan is het belangrijk om te bewegen. Afhankelijk van de mate dat je teveel gegeten hebt, kan je een klein wandelingetje van ongeveer 15 minuten maken, maar als je buik dat niet toestaat, dan kan je proberen om rustig op de bank te zitten en enkel je tenen te bewegen en rustig je armen. Het belangrijkste is dat je spijsverteringssysteem (langzaam) op gang komt.
Water
Als je begint te voelen dat je teveel gegeten hebt, is het goed om water te drinken. Drink niet gelijk een heel glas leeg, maar rustig slokje voor slokje wat je buik aan kan.
Als je een volle buik hebt, dan is het vaak onprettig om water te drinken. Toch is het verstandig, want je hebt dan meestal teveel zout in je lichaam hetgeen water vasthoudt en je zo een opgeblazen gevoel geeft. Als je genoeg water drinkt, wordt het overtollige zout en zo ook het vastgehouden water ‘letterlijk’ uit je lichaam gespoeld.
Alcohol
Probeer je alcohol zoveel als mogelijk te laten staan. Vooral drankjes die veel fructose bevatten, zoals porto en sherry, zijn slecht. Het lichaam kan hier op dit moment niet veel mee en zal ervoor zorgen dat je buikpijn juist verergerd.
Thee
Thee, vooral van chicorei en kamille, zorgen voor een ontspannende werking op het spijsverteringsstelsel. Dit kalmerende effect zal ervoor zorgen dat de grootste pijn minder wordt.
Pepermuntje of muntthee
Zowel een pepermuntje als muntthee bestrijden een winderig gevoel. Als je last van brandend maagzuur hebt, dan is het verstandig het juist niet te nemen. De munt produceert een chemische stof, waardoor de slokdarm ontspant. Dit geeft maagzuur makkelijker de kans om in je stokdarm terecht te komen.
Koolstoftabletten
Als je maag en/of darmen heel zwaar protesteren na de zwarte maaltijd, kan je koolstoftabletten nemen. Dit zorgt ervoor dat overbodige gassen in de darmen geabsorbeerd worden en het kan waterstof opzuigen. Echter dient hierbij extreem opgepast te worden. Koolstoftabletten mogen niet elke dag genomen worden, daarnaast kan het ervoor zorgen dat bijv. de werking van hartmedicatie verstoort wordt. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts voordat je koolstoftabletten neemt.
Toilet
Soms heb je zoveel gegeten, dat je darmen en/of maag het niet langer meer binnen kan houden. Het is dan noodzakelijk dat je het toilet bezoekt. Als dit een keer gebeurt is dat niet zo erg, maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen, want dat is erg ongezond voor je darmen en/of maag/slokdarm.