Ga naar de inhoud

Bladluis

bladluis

Bladluis is een planteninsect die zich met cellen van planten voedt. Bladluis heeft weliswaar natuurlijke bestrijders, zoals het lieveheersbeestje, maar ze kunnen zich zo snel voortplanten, dat je er niet zo makkelijk vanaf komt. Als je er zelf vanaf wilt komen, kan je de volgende tips proberen.

Koud water

Bladluis kun je goed met koud water wegspoelen. Je zet de plant dan buiten neer (of in de winter in je bad/douche) en je gaat er met koud water overheen. Luizen houden helemaal niet van kou en zullen dan verdwijnen.

Afwasmiddel

Je kan ook in een plantenspuit water doen met afwasmiddel. Spuit de plant hiermee helemaal in. De bladluizen zullen vertrekken.

Spiritus

Een mengsel van water en spiritus werkt ook heel erg goed. Vul de plantenspuit voor de helft met water en de andere helft met spiritus en spuit de plant er helemaal mee in. De bladluis is snel verdwenen.

Tip: Je kan ook 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus en één liter water mengen.

plantenspuit
Opzoek naar een plantenspuit?

Bekijk hier het overzicht.

Power recept tegen bladluis

Om van bladluis af te komen kan je zelf ook een goed middel samenstellen. Neem daarvoor:

Doe alles in een plantenspuit en schud het goed door. Spuit vervolgens de plant ermee in, vooral bijde uitlopers.

Tip: je kan dit het beste vroeg in de ochtend doen of ’s avonds laat.

Uien

Ook erg effectief zijn uien. Leg een paar uien enkele dagen in water en spuit dit uienwater over de bladluis.

Voordeel: Uienwater helpt naast bladluis ook tegen veel andere insectensoorten die je planten opeten.

Shag

Voor shag rokers is het mogelijk om zware shag een nachtje in wat water neer te leggen. Als je de volgende dag dit water in een plantenspuit doet en hiermee je plant bespuit, dan ben je zo van je bladluis af.

Pas op: kan enorm stinken.

KlussenKlussen
Lucifer

Neem eenpaar lucifer een steek deze met de kop naar beneden in de de pot waar de bladluizen in zitten. De kop van de lucifer bestaat voornamelijk uit zwavel. Dit zorgt ervoor dat bladluizen op afstand zullen blijven.

Opzoek naar lucifers?

Bekijk hier het overzicht.

Bladluizen uitroken

De bladluizen kan je ook uitroken. Steek een sigaret, wierook of iets anders aan en houdt het tussen de takken. Zorg ervoor dat de plant geen vlam vat, maar zorg er wel voor dat het tussen de takken goed rookt. Na een tijdje zullen alle luizen dood op de grond vallen.

Knoflook

Het helpt ook goed als je een teentje knoflook bij de plant in de aarde stopt. De luizen houden hier niet van en zullen vertrekken.

Je kan ook een liter water nemen en 2 teentjes knoflook. Haal de knoflookteentjes door de knoflookpers en doe ze in het water. Breng het water aan de kook. Laat het een paar uur trekken en zorg dat het goed afkoelt. Zeep de stukjes knoflook eruit en voeg twee doppen vloeibare driehoek zeep toe. Doe het mengsel in een plantenspuit en spuit de plant hiermee goed in.

Banaan

Sommige mensen geven aan dat een bananenschil bij de kluit van de plant neerleggen ook goed helpt. Echter als de schil vergaan is, kunnen de luizen weer terugkomen.

Afrikaantjes

Afrikaantje zijn vrolijke planten die ideaal zijn tegen ongedierte. Zet ze rond om de plant waar je bladluis in hebt en de luizen zullen verdwijnen.

Lavendel planten

Naast afrikaantjes werken lavendel planten ook goed tegen bladluis. Plant naast de plant waar bladluis inzit een paar lavendel planten.