Ga naar de inhoud

Buxusrups

buxusrups

De buxusrups is een rups die een echte plaag voor buxussen is. Ze eten de buxussen helemaal kaal. Hieronder vind je tips hoe je de buxusrups op natuurlijk wijze kunt bestrijden.

Buxusrups

Buxusrups verwijderen

Als je de buxusrups in de buxus ziet, haal je hem er met je hand uit. De spinsels knip je er ook uit. Als je de pop kan vinden waar de rups uit is gekomen, moet je ook weghalen. Goed dit allemaal niet los in de groenbak, maar stop het in een afvalzak die je goed kan afsluiten. Zo kan de buxusrups er niet weer uitglippen.

Tip: Soms zie je de rups niet, maar wel dat er takken aangevreten zijn of takjes die aan elkaar gesponnen zijn en waar uitwerpselen op zitten. De buxusrupsen kan je dan meestal in de buurt vinden.

Feromoonvallen tegen buxusrups

Je kan feromoonvallen plaatsen,waarin je een capsule legt van het vrouwelijke feromoon van de buxusmot. De mannelijke buxusmotten zullen hierop af komen, waardoor ze de gelegde eitjes niet kunnen bevruchten. Hierdoor zullen er geen rupsen uitkomen.

Feromoonval nodig?

Groene zeep en schoonmaakazijn

Besproei de plant met een mengel van:

Buxusrups verwijderen met hogedrukspuit

De buxusstruik kan je ook elke week met de hogedrukspuit bespuiten. Je moet dit vooral in de maanden doen waarin de buxusrups actief is. Het gaat hier om de maanden april, mei, juli, augustus, september en oktober.

Kunstlicht

Kunstlicht zorgt ervoor dat buxusmotten aangetrokken worden. Hieronder valt ook de tuinverlichting. Zorg er daarom voor dat je tuinverlichting niet in de buurt van een buxus staat.

Kern buxus

Als bovenstaande tips niet helpen, dan kan je nog de kern van de buxus verwijderen als de verpopping is begonnen. Knip alle aangetaste takken weg. Gooi deze inclusief de rupsen en spinsels weg. Ook nu moet je er weer voor zorgen dat de afval zak goed afgesloten is, zodat ze er niet uit kunnen kruipen.