Ga naar de inhoud

Vetvlekken

Vetvlekken op je kleren, bank of ergens anders zijn vaak lastig weer te verwijderen. Gelukkig bestaat er vaak een manier om ze er toch weer uit te krijgen.

Vetvlekken verwijderen met groene zeep of driehoekszeep

Smeer groene zeep op de vlek en laat het intrekken. Was het vervolgens normaal in de wamsachine.

Pas op: werkt niet als de vetvlek al een keer in de wasmachine gewassen is!

Vetvlekken verwijderen met maïzena

Heb je een vetvlek bijvoorbeeld in je bank? Strooi er een laagje maizena overheen. De maizena zal het vet absorberen. Laat het zo’n 24 uur zijn werking doen. Veeg de maizena daarna weg. Het kan nodig zijn om deze behandeling te herhalen.

Vetvlekken verwijderen met wasbenzine

Wasbenzine is een prima middel tegen vettige vlekken (ook smeer en olievlekken). Dep de wasbenzine met een doekje op de vlek totdat het schoon is. Daarna kun je het laten opdrogen. De geur zal vanzelf vervliegen. Als er nog een heel licht een restvlek overblijft, kan je dat behandelen met tapijtreiniger. Was het vervolgens normaal in de wasmachine.

Tip: Wasbenzine werkt ook bij oude vetvlekken!

Vetvlekken kan je ook uit je kleding krijgen met afwasmiddel . Smeer het afwasmiddel rechtstreeks op het kledingstuk en smeer het er goed in. Laat het ventjes intrekken en was het vervolgens normaal mee in de wasmachine.

Smeer er tandpasta op en laat het indrogen. Als het droog is haal je het met koud water weg. In de wasmachine meewassen en weg is de vetvlek.

Als je een vetvlek in leren schoenen hebt, houd je er een papieren zakdoekje of keukenpapiertje op. Ga er vervolgens met een lauw warm strijkijzer overheen (afhankelijk van de stof waar je overheen gaat). Het papiertje zal het vet opnemen.

Wat ook goed helpt is:

arganolie

Vetvlekken verwijderen met talkpoeder of babypoeder

Als je een vetvlek op leer hebt moet je het goed bedekken met talkpoeder of babypoeder. Laat het minimaal een dag erop zitten. Neem het vervolgens af met een zacht borstel of stofdoek. Als de vlek nog niet helemaal weg is, herhaal je het proces. Als je het kan wassen, dan kan je het normaal in de wasmachine wassen.

Tip van en voor hondenbezitters

Voor hondenbezitters onder ons komen er ook tips binnen dat hondenspeeksel de vlek laten verdwijnen, omdat er bepaalde enzymen in het slijm zitten die ervoor zorgen dat het vet losraakt van de stof.

Als je vetvlekken hebt in je linnen dan kan je dit er gelukkig weer goed uitkrijgen.

Smeer de vlek met wat afwasmiddel in en laat het eventjes intrekken. Was vervolgens de blouse op de maximale temperatuur die op het waslabel staat aangegeven. De vlek zal verdwenen zijn.

Vetvlekken in zijde stoffen

Als je vetvlekken in zijde stoffen hebt, kan je deze veilig behandelen met wasbenzine. Dep de vlek voorzichtig (niet wrijven) totdat deze weg is. Was het zijden kledingstuk daarna zoals je gewend bent.

Vetvlekken uit kleding verwijderen met Oxi vlekkenmiddel

Als je vetvlekken in je kleren hebt, moet je het een uurtje in warm water laten weken met een schep zuurstofbleekmiddel (Oxi vlekkenmiddel). Daarna kan je het met de was normaal mee laten draaien in de wasmachine.