Ga naar de inhoud

Bloedend tandvlees

bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren, maar het mag niet worden genegeerd. Het kan variëren van lichte bloedingen bij het tandenpoetsen tot ernstiger bloedingen die pijn en ongemak veroorzaken. In dit artikel gaan we dieper in op wat bloedend tandvlees is, wat de mogelijke oorzaken ervan zijn, en wat je kunt doen om het te behandelen en voorkomen.

Wat is bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees, ook wel gingivabloeding genoemd, verwijst naar het fenomeen waarbij het tandvlees rondom de tanden en kiezen bloedt, meestal bij het poetsen, flossen of eten. Het is een teken dat het tandvlees ontstoken is.

Mogelijke oorzaken van bloedend tandvlees:

 1. Slechte Mondhygiëne: Onvoldoende poetsen en flossen kan leiden tot de ophoping van plaque, een dunne laag bacteriën op de tanden en tandvlees. Dit kan ontstekingen veroorzaken.
 2. Tandvleesontsteking (Gingivitis): Gingivitis is een milde vorm van tandvleesontsteking en is meestal het gevolg van slechte mondhygiëne. Het kan bloedend tandvlees, roodheid en zwelling veroorzaken.
 3. Tandvleesziekten (Parodontitis): Parodontitis is een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij de ontsteking zich uitbreidt naar de diepere weefsels rond de tanden en kaakbot. Dit kan leiden tot tandverlies.
 4. Medische Aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals diabetes, bloedziekten en auto-immuunziekten, kunnen leiden tot bloedend tandvlees.
 5. Medicatie: Sommige medicijnen, zoals antistollingsmiddelen, kunnen bloedend tandvlees veroorzaken als bijwerking.

Wat kun je doen tegen bloedend tandvlees?

 1. Verbeter je Mondhygiëne: Zorg ervoor dat je regelmatig en grondig poetst en flost. Dit helpt plaque en bacteriën te verwijderen.
 2. Spoelen met Mondwater: Mondwater met antiseptische eigenschappen kan helpen om bacteriën te bestrijden en ontsteking te verminderen.
 3. Bezoek de Tandarts: Regelmatige tandartsbezoeken zijn essentieel voor de gezondheid van je tandvlees. Een tandarts kan professioneel reinigen en eventuele tandvleesproblemen opsporen en behandelen.
 4. Eet een Gezond Dieet: Voeding speelt een rol in de gezondheid van je tandvlees. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen.
 5. Stressmanagement: Stress kan bijdragen aan tandvleesproblemen. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie of yoga.
 6. Stoppen met Roken: Roken kan tandvleesproblemen verergeren. Overweeg te stoppen met roken om je tandvleesgezondheid te verbeteren.

Bloedend tandvlees kan een teken zijn van zowel milde als ernstige tandvleesaandoeningen. Het is belangrijk om dit symptoom serieus te nemen en actie te ondernemen om de gezondheid van je tandvlees te verbeteren. Regelmatige tandheelkundige zorg en een goede mondhygiëne zijn essentieel om bloedend tandvlees te voorkomen en behandelen.