Ga naar de inhoud

Wespensteek

wespensteek

Een wespensteek is erg pijnlijk. Als het zomer is en je lekker in de tuin/op je balkon zit, hoef je maar iets lekkers op tafel te zetten en de wespen komen gelijk bij je op bezoek.Als je gestoken bent, kan je onderstaande tips toepassen.

Uitzuigen

Als je door een wesp gestoken bent, is het noodzaak dat de steek zo snel als mogelijk uitgezogen wordt. Slik het uitgezogen gif niet door, maar spuug het uit. Als je het zelf niet kan, vraag het aan iemand of gebruik een anti-gifspuit.

Azijn

Maak en washandje of een keukenrol ietsje nat en gooi er een flinke scheut azijn op en leg dit op de wespensteek. Laat het er ongeveer 15-30 minuten op liggen en de zwelling zal stukken minder zijn.

Verhitten

Als je net gestoken bent dan helpt het erg goed door hitte . Je kan dit doen door een vlammetje van een lucifer of aansteker dichtbij de plek waar je gestoken bent te houden, zodat het net even pijn doet (PAS OP: geen brandwonden creeëren!!!).

Je kan hiervoor ook bite away gebruiken. Dit is een apparaatje, die ervoor zorgt dat de steek verhit wordt.

De hitte (boven 60 graden) zorgt ervoor dat het gif neutraliseerd.

Suiker

Als je de mogelijkheid hebt, doe dan meteen suiker op de wespensteek. Je kan hiervoor een suikerklontje gebruiken of een schepje suiker. Doe er ook iets water op en wrijf het er goed op. Herhaal dit eventueel een paar uur erna nog een keer. Het suiker zorgt ervoor dat het gif eruit wordt getrokken.

Ui

Als je door een wesp gestoken bent, dan snijd je een ui doormidden en ga hiermee over de steek. Het sap van de ui zorgt dat de bult verzacht. Daarnaast zal de angel in de ui blijven zitten.

Urine

Veel mensen moeten er niet aan denken, maar als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kan je wat urine op een stukje keukenrol doen en hiermee over de steek wrijven.

Weetje: urine werkt ook tegen blaren van een brandnetel.

Eau de Colonge 4711

Eau de Colonge 4711 kennen veel mensen nog van hun grootmoeder. Dit middel werkt ook erg goed tegen een wespensteek.

Weegbree

Je kan ook met brede weegbree over de steek wrijven. De irritatie en jeuk zal direct verdwijnen.

Oorsmeer

Sommige mensen zweren erbij dat oorsmeer ook goed helpt tegen een wespensteek.

Tandpasta

Het helpt ook om er tandpasta op te doen. Dit heeft een verkoelende werking en daarnaast zal je jeuk verdwijnen.

Natte shag

Dit is een echte methode van vroeger. Neem shad, maak dit ietsje nat en ga hiermee over de wespensteek.

arganolie
Paracetamol

Maak een papje van de paracetamol en water. Smeer het op de steek. De pijn zal verdwijnen en de steek zal ook nit opzwellen.

Sigaretten-as (afgekoeld)

Sommige mensen geven aan dat sigaretten-as werkt. Smeer dit op de wespensteek.