Ga naar de inhoud

Keelpijn

keelpijn

Keelpijn is een erg onprettig bijeffect. Je kan last hebben van pijn bij het slikken, een prikkend gevoel, een opgezwollen keel of heesheid.

Het ontstaat vaak door droge lucht, overbelasting van je stem of in het ergste geval een beginnende verkoudheid. Keelpijn verdwijnt meestal weer vanzelf binnen een week. Gedurende die week kan je er flink last van hebben. Vaak zetten de klieren in je hals op en worden gevoelen en tevens kan de pijn doortrekken naar je oren, waardoor er flinke oorpijn ontstaat. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Je moet dan ook steeds veelvuldig niezen en kan last hebben van een (kriebel)hoest, (lichte) koorts en dat je neus verstopt zit. Antibiotica helpt in het geval van een virus niet. Dat helpt enkel als het om een bacteriële infectie gaat.

Gelukkig zijn er genoeg andere middeltjes die je klachten kunnen verminderen of zelf kunnen laten verdwijnen als je er op tijd bij bent.

Middeltjes tegen keelpijn

Benodigdheden:

  • één theelepel zout
  • beker met water
  • pipet (als je dat niet hebt, kan ook een theelepel genomen worden)
Beschrijving:

Tip 1: Doe één theelepel zout in een glas met lauwwarm water. Roer totdat al het zout opgelost is. Neem wat zout water in je pipet of op je theelepel en laat dit in je neus glijden. Doe dit minimaal 3x per dag.

Tip 2: Gorgel met dit zoutwater minimaal 3x per dag. Per keer kan je meerdere keren achter elkaar gorgelen. Na het gorgelen het water uitspugen in de wasbak.

Opmerking: Als het zoute water (sterk) in je keel prikt, dan zit er een bacterie en virus in. Als je bij beginnende keelpijn bovenstaande tips gelijk toepast, kan je vervelende verkoudheid/griep voor zijn.

PAS OP!

Sommige mensen krijgen van het zoute water in de neus een bloedneus. Als jij daar ook last van hebt. Doe dan enkel tip 2.

Ui

Wat ook erg goed helpt is een ui door te snijden en hiervan een stukje te eten. De rest van de ui hou je onder je neus en je ademt diep in. Je zult voelen dat het in je keel-/neusholte begint te prikken en dat je ogen beginnen te tranen. Probeer het vol te houden, totdat je geen werking meer voelt.

Thee met knoflook

Als je last van keelpijn hebt, dan helpt het ook door normaal thee te zetten en er een teentje verse knoflook ik te doen. Laat het eventjes staan, zodat het goed kan trekken en drink het daarna op.

Ui met bruine suiker

Om keelpijn en een vervelende hoest die hierbij kan ontstaan neem je een ui. Hol deze uit. Doe er bruine suiker in en laat dit staan. Er zal op een gegeven moment een drankje ontstaan. Drink dit op. Dit werk als een verzachtend hoestdrankje.