Ga naar de inhoud

Gordijnen

gordijnen

In veel huishoudens wordt het nooit gedaan, maar ook je gordijnen en vitrages moeten op zijn tijd schoongemaakt worden. Gelukkig hoeven ze niet altijd gewassen te worden.

Ruiken muf

Als je gordijnen en/of vitrage enkel muf ruikt of niet fris meer ruiken na een heerlijke gourmetavond, dan is het meestal al voldoende om ze op een mistige of vorstige dag los te halen en lekker een paar urur buiten op te hangen. De geur is daarna meestal verdwenen.

Stoffige gordijnen/vitrage

Als je gordijnen en/of vitrage enkel stoffig zijn, dan kan je ze voorzichtig uitkloppen.  Om het stof niet in huis te krijgen is het ook hier verstandig om ze los te halen en dan buiten voorzichtig uit te kloppen. Als je daar geen zin in hebt, kan je ook voorzichtig met de stofzuiger (op de laagste stand) het stof eraf zuigen.

Vlekken

Als er vlekken op de gordijnen en/of vitrage zit, dan is het goed om ze te wassen.

Wasmachine

Gordijnen en/of vitrages kunnen soms gewoon in de wasmachine gewassen worden. Let hierbij wel heel goed op de wasvoorschriften. Controleer hierbij ook de krimptolerantie van het gordijn (dit kan wel 4% zijn!).

Wasmachine

Gordijnen en vitrage hebben ook op hun tijd een wasbeurt nodig. Deze kunnen in principe in de wasmachine gewassen worden, maar vaak is er een grote krans op kreukels.

Gordijnen wassen

Voor gordijnen is het het beste om ze te weken in een bad of teil met een paar scheppen zuurstofbleekmiddel (Vanish oxi action). Zo komt het vuil ook goed los. Daarna spoel je ze uit met schoon water. Haal vervolgens het ergste vocht eruit door ze in een handdoek te rollen. Wring ze niet! Hang ze vervolgens op, zodat ze geheel kunnen drogen.